Herodotus

Moderator: yuti

Herodotus

Berichtdoor yuti » Ma Mei 28, 2007 12:00 pm

Herodotus was een historicus en geen schrijver.
In zijn tweede deel van zijn negendelige “Historiën” heeft hij het volledig over Egypte. Hij bezocht het land rond 449 en 430 vóór Christus. Het was de periode dat Egypte onder Perzische invloed stond en de Grieken waren nu niet bepaald hun beste maatjes. Je kan je dan ook de vraag stellen of men hem steeds correct informeerde. Het verslag van Herodotus ligt immers de basis van wat hij zelf gezien of gehoord heeft. We mogen niet vergeten dat veel gegevens uit de klassieke oudheid over Egypte grotendeels van hem afkomstig zijn.
Alan B. Lloyd meent dat Herodotus enkel bouwwerken of zaken weergeeft als die zijn betoog onderschrijven en niet omdat bijvoorbeeld de bouwwerken op zich interessant waren. Zo verkent hij de piramide van Cheops maar zwijgt hij in alle talen over de sfinx.
Als Herodotus bouwwerken beschrijft, dan liggen die steeds in het noorden van Egypte. Het noorden is het gebied waar zich veel Griekse immigranten hadden gevestigd. Zij waren waarschijnlijk zijn enige bron van informatie. Nergens lezen we immers dat hij de Egyptische taal kon spreken of lezen. Hoe zou hij zich anders hebben kunnen uitdrukken, hij was immers een buitenlander met een merkwaardige en onverklaarbare belangstelling in de ogen van de Egyptenaren.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Terug naar Egyptologen en archeologen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron