Isabelle Therasse interview over Sarcophagi en Bab el-Gasoes

Moderator: yuti

Isabelle Therasse interview over Sarcophagi en Bab el-Gasoes

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Okt 03, 2015 1:02 pm

“Sarcophagi. Onder de sterren van Noet”, een tentoonstelling in het Jubelparkmuseum van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel, van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016.
http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcophagi


Egyptologe en co-commissaris van de tentoonstelling Isabelle Therasse was zo vriendelijk om enkele vragen te beantwoorden over deze interessante expositie.

Afbeelding

Lijkkisten en mummieplanken… waarom zijn die zo boeiend?
Isabelle Therasse: En mummies, ook! Ik denk dat voor veel mensen Egyptische lijkkisten doen denken aan mummies en die blijven fascineren. Waarschijnlijk door het onderwerp leven-dood-hiernamaals-eeuwigheid. Het laat niemand onverschillig en het is een universele kwestie. Wat we weten over het Oude Egypte, komt vooral uit een rituele en religieuze context. En de mythologie, de legenden, de symbolen, de context in het algemeen spreekt gewoon veel mensen aan. De lijkkisten zijn ook vaak versierd, gekleurd, het zijn dus echte kunstwerken.

Hoe is de tentoonstelling opgebouwd?
Isabelle Therasse: Aanvankelijk was er alleen sprake van een restauratieproject door het Istituto Europeo del Restauro uit Ischia (Italië) van onze collectie lijkkisten en mummieplanken van Bab el-Gasoes. Het restauratielabo zou in de mummiezaal van onze Egyptische vaste collectie plaatsvinden en het werk van de restaurateurs zou dus live gebeuren, vóór de ogen van de bezoekers. Toen kwam Luc Delvaux, de curator van het dynastische en Grieks-Romeinse onderdeel van onze collectie Egypte op het idee, naast het restauratielabo, een tentoonstelling op te bouwen rond het thema lijkkisten en sarcofagen. Met de tijd is het project alsmaar groter en ruimer geworden en het gaat nu ook over mummies, het ideale graf met al zijn componenten… Een echte reis van dood tot eeuwigheid …

Afbeelding

Hoeveel stukken worden er op de tentoonstelling getoond?
Isabelle Therasse: Er zijn 190 stukken geselecteerd, allemaal van de Egyptische collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel. Het maakt de tentoonstelling echt interessant want twee derde van de stukken die tentoongesteld zullen worden, komen uit de reserves van het museum en zijn nooit eerder aan een groot publiek voorgesteld geweest. Het is ook de gelegenheid geweest om ze een grondige poetsbeurt te geven en sommige stukken te restaureren. Bovendien is het een uitgelezen kans om aan iedereen te tonen wat voor een prachtige collectie we eigenlijk wel hebben hier in Brussel.

Worden uit het museum enkel de kisten van Bab el-Gasoes gerestaureerd?
http://www.kmkg-mrah.be/nl/studie-en-re ... -el-bahari

Isabelle Therasse: Ja, inderdaad. Het project is eigenlijk maar een onderdeel van een internationaal netwerk dat de ambitie heeft om een database te creëren met alle gerepertorieerde stukken afkomstig van Bab el-Gasoes. Die zijn nu immers overal in de wereld verspreid, wat hun studie erg bemoeilijkt. De eerste fase is de restauratie. Onze collectie bevat zes lijkkisten en vier mummieplanken.

Afbeelding

Kunt u kort uitleggen wat Bab el-Gasoes eigenlijk is?
Isabelle Therasse: Bab el-Gasoes, “De deur van de priesters” in het Arabisch, is ook bekend als de Tweede cachette van Deir el-Bahari. In 1891 ontdekten twee Franse archeologen, Georges Daressy en Eugène Grébaut, niet ver van de tempel van Hatsjepsoet, een ongeschonden graf. Daarin bevonden zich meer dan 150 lijkkisten van priesters van Amon en hun gezinnen stammend uit de 21ste dynastie. Hun grafinhouden werden ten tijde van de hogepriester Psoesennes, eveneens tijdens de 21ste dynastie, weggenomen uit hun respectievelijke familiegraven in de Thebaanse necropool en verzameld op één plaats, dat om zowel de bewaking als de bescherming ervan te vergemakkelijken.
Als je weet dat in die tijd een begraving bestond uit een buitenste lijkkist, een binnenste lijkkist, een mummieplank en uiteraard de mummie, dan heeft u een idee van het enorm aantal stukken die in Cairo toegekomen zijn.
Op archeologisch vlak is het een ramp geweest dat het graf in enkele dagen tijd werd geledigd. Geen tijd dus voor registratie of documentatie ter plaatse. Veel informatie over de begravingen is dus voor goed verloren gegaan en heel wat vragen zullen nooit een antwoord krijgen. Het Museum van Cairo werd onmiddellijk met een gebrek aan plaats geconfronteerd en besliste dan een groot aantal stukken aan musea over heel de wereld te schenken. Voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gaat het over twee buitenste en vier binnenste lijkkisten en vier mummieplanken.

Bestaat er een volledige inventaris van de voorwerpen die in Bab el-Gasoes gevonden zijn?
Isabelle Therasse: Nee, eigenlijk niet. Dat is nu juist het belang van het netwerk dat op een internationaal niveau informatie probeert te verzamelen. Bab el-Gasoes bevatte niet alleen lijkkisten, mummieplanken en mummies, maar ook veel andere objecten zoals oesjebti’s, koffers, beelden van Osiris…. De lijkkisten en mummieplanken hebben van Daressy een nummer gekregen toen hij ze ontdekte, een tweede nummer werd door zijn collega’s Grébaut en Bouriant gegeven toen het graf leeggehaald werd, en tenslotte gaf het Museum van Cairo ze ook nog een inventarisnummer in de Journal d’Entrée. Er is onvermijdelijk veel verwarring ontstaan en duidelijk zijn verscheidene vergissingen begaan. We hebben geen goed overzicht van waar alle objecten precies zijn terecht gekomen.

Afbeelding

Kwamen kuipen, deksels en mummie van eenzelfde persoon altijd samen terecht in dezelfde collectie?
Isabelle Therasse: Nee, spijtig genoeg niet. We hebben bijvoorbeeld in Brussel maar één compleet geheel. Soms hebben we maar één stuk gekregen, lijkkist of mummieplank, soms de twee kisten, maar dan weer niet de mummieplank die erbij hoorde…

Wordt er ook onderzoek gedaan op mummies van het Jubelparkmuseum?
Isabelle Therasse: Er is inderdaad een onderzoek aan de gang , een samenwerking met de Clinique Universitaire Saint-Luc te Brussel, die hun scanner ter beschikking hebben gesteld om een twintigtal mummies, zowel van mensen als van dieren, te onderzoeken. Een deel van het beeldmateriaal zal ook in de tentoonstelling “Sarcophagi” aanwezig zijn, maar de berekeningen en analyses van de beelden zelf nemen veel tijd in beslag. De complete resultaten zullen waarschijnlijk pas later gekend zijn en gepubliceerd kunnen worden. Maar de eerste CT-scans hebben al interessante en verbazende informatie voortgebracht over sommige van onze mummies.

Afbeelding

Zal er een tentoonstellingsboek beschikbaar zijn?
Isabelle Therasse: Ja, het zal meer bepaald een catalogus zijn van onze verzameling lijkkisten en sarcofagen, dus niet van alle stukken die in de tentoonstelling zullen staan. Het wordt een referentieboek voor onze collectie dat heel veel informatie biedt aan de bezoeker van de tentoonstelling, maar ook aan specialisten die op zoek zijn naar up-to-date wetenschappelijke gegevens. De titel is “Sarcofagen. Onder de sterren van Noet” en de prijs zal onder 30 € blijven. Het juiste bedrag kennen we nog niet…

Een tentoonstelling om naar uit te kijken !

Nota Philip: om verder opzoekwerk op het internet te vergemakkelijken... “Bab el-Gasoes” is de Nederlandse schrijfwijze, “Bab el-Gasus” in het Engels, en “Bab el-Gasous” in het Frans.

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Isabelle Therasse interview over Sarcophagi en Bab el-Ga

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Okt 17, 2015 6:25 pm

.
.
Verder over Bab el Gasoes: viewtopic.php?f=12&t=67&start=15
.
.
Verder over de tentoonstelling Sarcophagi: viewtopic.php?f=38&t=3484
.
.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Egyptologen en archeologen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron