Huub Pragt - interview

Moderator: yuti

Huub Pragt - interview

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Mei 20, 2008 3:18 pm

"Huub Pragt richtte in januari 2001 zijn eigen cursusbureau 'Huub Pragt Egyptoloog' op. Na zijn studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden, was hij tien jaar verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het geven van cursussen en lezingen, het begeleiden van reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte."

Bovenstaande is te lezen op zijn informatieve website:
http://www.egyptologie.nl

Er is onder meer een pagina met nieuwtjes te vinden:
http://www.egyptologie.nl/htm/agenda.html
en nog een informatief gedeelte:
http://egyptologie.nl/htm/extra.html

Hieronder volgt een vraaggesprek met Egyptoloog Huub Pragt, afgenomen op 19/05/08.

Wanneer besefte u dat Egyptologie uw roeping was?
Huub Pragt:
Toen ik tien jaar was woonde ik in Tongeren, de oudste stad van België. Daar vonden veel opgravingen plaats. De liefde voor de archeologie is daar begonnen. Mijn liefde voor Egypte is ook in die tijd ontstaan met een paar mooie foto's van de piramides en de prachtige grafschatten van Toetanchamon. Dat prettige gevoel van toen ben ik gelukkig nooit meer kwijtgeraakt.

Waarover handelde uw eindwerk?
Huub Pragt:
Eind jaren tachtig schreef ik mijn afstudeerscriptie 'De objectfries op stèles uit het Midden Rijk'. Het is een bekend verschijnsel dat aan de binnenkant van de houten dodenkisten uit het Midden Rijk voorwerpen staan afgebeeld in een fries. Jéquier noemde dit verschijnsel de 'Frise d'objects'. In verkorte vorm komt deze objectfries ook voor op stèles. Te denken valt aan een weegave onder een offertafel van een rij met vazen met zalfolie of zakken met oogschmink, wierook etc. In een objectfries op een stèle uit het Vaticaans Museum staat het gespleten rituele voorwerp psS-kf weergegeven. Dit instrument wordt gebruikt bij het Mondopeningsritueel. Omdat het voorwerp werd weergegeven op een stèle met een objectfries, diende ik hier ook iets over te zeggen in mijn scriptie. Ik had op dat moment twee scriptiebegeleiders, te weten René van Walsem die het iconografische deel zou beoordelen en Harco Willems die het tekstuele deel voor zijn rekening zou nemen. In de periode dat ik aan mijn scriptie werkte liep ik een stage in het Museum of Fine Arts te Boston. Daar hoorde ik de egyptologe Ann Macy Roth een lezing houden over de psS-kf. Zij kwam tot een verrassend andere conclusie over de oorspronkelijke functie van het rituele voorwerp dan de mening die mijn scriptiebegeleider René van Walsem was toegedaan. Van Walsem had in zijn doctoraalscriptie specifiek onderzoek gedaan naar dit voorwerp. Hij concludeerde in 1980 dat het een kinnestut betreft die de kaken bij elkaar houdt, bij het opgebaard liggen van de dode. Roth was echter van mening dat het een navelstrengmes betreft. Ik heb deze laatste mening overgenomen in mijn scriptie. Dat leidde tot grote complicaties. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om me in mijn scriptie niet specifiek uit te spreken over de oorspronkelijk functie van het voorwerp. Het onderzoek naar het gespleten mes heeft me echter nooit losgelaten. Tot op de dag van vandaag ben ik bezig met het zoeken naar tekstuele bewijzen voor het geboortemes. Dit is wat ik in mijn vrije tijd als hobby doe :D . Ik ben inmiddels al ver gevorderd. Ik hoop hier ooit nog eens iets mee te gaan doen in een artikel of wie weet in boekvorm.

Afbeelding

Welke artikels of werken hebt u gepubliceerd?
Huub Pragt:
Ik heb in 2002 de syllabus bij mijn cursus Hiërogliefenschrift omgebouwd tot een zelfwerkzaamheidboek 'Hiërogliefen het schrift ontcijferd'. Daarnaast heb ik in 2006 een boek geschreven 'De sterren boven Egypte'. Dat was vooral gekoppeld aan een cursus die ik in Amsterdam heb verzorgd in het Artis Planetarium. Verder is er een heel ander soort boek in de maak. Ik ben momenteel een roman aan het schrijven. Het speelt zich voor een deel af in de tijd van koning Mencheperra uit de 21ste dynastie. Naar verwachting komt het medio september 2008 uit.

De meeste onder ons kennen u van uw website http://www.egyptologie.nl
U geeft cursussen, lezingen, rondleidingen en excursies. Merkt u door de jaren een verschuiving in de interesse van uw toehoorders of blijven er klassiekers zoals de piramides en de Amarna periode?
Huub Pragt:
Gelukkig kan ik me beroepen op een vaste groep belangstellenden. Bepaalde onderwerpen blijven natuurlijk altijd trekken. Zo was de reis 'Op zoek naar de Aton' die ik volgend jaar aanbied binnen mum van tijd volgeboekt. Ik merk dat steeds meer belangstellenden opnieuw met mij op reis willen naar Egypte. Dit betekent dat ik in mijn reizen steeds vaker minder bekende plaatsen aandoe. Hoewel het steeds moeilijker wordt om voor mezelf nog een niet eerder bezochte plaats uit te zoeken. De uitdaging ligt dan vooral in het ontdekken van monumenten die nog niet of nauwelijks zijn beschreven. De term die mijn reisgenoten hiervoor hebben bedacht is 'struinen' langs tombes en ruïnes. Het enthousiasme van de reisgenoten en de overgave waarmee zij aan een reis deelnemen inspireert mij enorm. Het komende seizoen organiseer ik overigens een reis voor hardlopers. Zij kunnen ook nog in de oude cultuur geïnteresseerd zijn. Een achtdaagse reis voert namelijk naar Luxor Marathon met de start bij de tempel van Hatsjepsoet. Ik blijf dus nieuwe groepen bedienen.

Bent u op een bepaald ogenblik fulltime hiermee begonnen? Een sprong in het ongewisse?
Huub Pragt:
Dat wordt wel vaker tegen mij gezegd. Eerlijk gezegd was mijn sprong in 2001 niet in het diepe. Ik had in 1990 al cursussen gegeven in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Ik had toen ervaren dat er voor cursussen over Egypte voldoende belangstelling is. Belangrijker is dat het mij bijzonder veel voldoening geeft en ik echt veel plezier heb in mijn werk. Ik had inderdaad een vaste aanstelling bij het museum. Het voor mezelf beginnen met een eigen bedrijf heb ik echter nooit als een ongewisse en spannende zaak ervaren. Gelukkig dat ik nog steeds heel regelmatig bij mijn geliefde RMO over de vloer kom.

U organiseert ook reizen. Onder meer forumlid Vitoth http://www.ikziezegliefen.nl (ook zo’n prachtige site) is een zeer tevreden klant.
Viel dit makkelijk op te starten en valt het nog steeds mee in het sterk bureaucratische Egypte? Ziet u in de belangstelling van de reizigers ook een evolutie?
Huub Pragt:
Ik ben heel blij met zoveel belangstelling en waardering voor mijn werk. Het allermooiste is om te zien dat cursisten door een cursus of reis vaak nog meer geïnteresseerd raken in de Egyptologie, zoals blijkt uit de prachtige site van Egypte-liefhebber Vitoth (Bjorn). Dat Egypte in de belangstelling staat van het massatoerisme, is voor mijn reizen niet zo van belang. Het enige wat ik als voordeel ervaar is dat de infrastructuur rondom de toeristische trekpleisters duidelijk aan het verbeteren is. Maar los van die ontwikkelingen, kan ik werken met een betrouwbaar en goed georganiseerd agentschap in Egypte. Zij effenen alle bureaucratische hobbels. Meestal merk ik daar niet eens zo veel van. Verder is het zo dat ik geen luxe strandvakanties naar Egypte zal aanbieden. Mensen tekenen in op een en goed georganiseerde cultuurreis, noem het een cursus op locatie. Dat mijn reizen meer en meer belangstelling genieten is niet het gevolg van het feit dat Egypte bij het brede publiek steeds meer wordt gezien als een strandvakantieland. Het is vooral te wijten aan het feit dat ik al wat langer bezig ben en mijn klanten blijkbaar als geweldige ambassadeurs voor mijn reizen optreden.

Afbeelding

U bent Egyptoloog en reisleider. Komen de belangen van beiden nooit met elkaar in botsing? Een Egyptoloog beseft misschien beter dan iemand anders dat het toerisme ook bijdraagt aan het verval van oud Egyptische sites, niet alleen op de drukste bezochte plaatsen, maar ook bijvoorbeeld de rotskunst in de woestijnen.
Huub Pragt:
Dat is inderdaad één van de grootste dilemma's in mijn werk. Ik wil zo graag mensen laten zien hoe fantastisch Egypte is, met al zijn prachtige monumenten. Aan de andere kant weet ik dat ik met mijn bezoek aan de monumenten of ongerepte natuurgebieden als de Witte Woestijn, de kans op schade vergroot. Wat ik in ieder geval doe, is me zo veel mogelijk aan de officiële regels houden. Uitleg geef ik zoveel mogelijk aan de buitenkant van een grafbouwwerk of tempel. Bij een bezoek aan kleine graven zal ik mijn groep in twee subgroepjes verdelen. Een monument dat dicht is, zal ik niet met het bekende steekpenningensysteem laten openen. Komend jaar bijvoorbeeld breng ik een bezoek aan het graf van Horemheb in het Dal der Koningen. Ik heb daarvoor door het agentschap in Egypte speciale toestemming laten aanvragen bij de Hoge Raad van Oudheden. Ik zorg er ook voor dat mijn reisgenoten zo veel mogelijk tassen in de bus achterlaten. Ik probeer ook zelf een voorbeeld te stellen. Zo zul je me er nooit op kunnen betrappen dat ik een monument of Egyptisch object zonder handsschoenen aanraak.

Afbeelding

U kunt me vertrouwen: verder dan het forum gaat het niet … hoe veilig is reizen in Midden-Egypte momenteel? Beter alleen of in groep? Hebt u nooit wat bedreigends meegemaakt?
Huub Pragt:
Naar mijn mening is het momenteel veilig in Egypte. Dat wil niet zeggen dat er niets zou kunnen gebeuren, maar dat geldt net zo goed voor een bezoek aan de steden Brussel of Amsterdam. Ik heb me in al die jaren eerlijk gezegd nog nooit bedreigd gevoeld en ik voel me altijd uitermate op mijn gemak in Egypte. De mensen zijn buitengewoon vriendelijk wanneer we in een touringcar door het land rijden. Bij enige vijandschap jegens de westerling zouden nooit zoveel mensen opgewekt staan zwaaien langs de kant van de weg.

Afbeelding

In welke stad of gebied in Egypte voelt u zich het best?
Huub Pragt:
Zonder enige twijfel is dat Luxor. Wanneer we de stad binnenrijden zeg ik altijd tegen mezelf It's great to be back home!

Welke periode(s) of onderwerp(en) genieten uw voorkeur of bent u het meest mee bezig?
Huub Pragt:
Vanwege het boek dat ik schrijf, is dat momenteel de 21ste dynastie. Ook de Amarna-periode heeft mijn bijzondere interesse. Verder ben ik via het onderzoek naar de psS-kf zeer geïnteresseerd geraakt in de denkwereld van de Egyptenaren. Met name hun ideeën over een wedergeboorte na een nachtelijke bootreis door het lichaam van de hemelgodin Noet heeft mijn speciale interesse.

Wat is het laatste Egyptologisch boek dat u gelezen hebt dat uw goedkeuring of bewondering wegdroeg?
Huub Pragt:
Het is het boek 'The Enigmatic Netherworld Books of the Solar-Osirian Unity: Cryptographic Compositions in the Tombs of Tutankhamun, Ramesses VI, and Ramesses IX.' Van John Coleman Darnell. Het is uitgegeven in de reeks OBO deel 198 in Freiburg 2004. ISBN 3727814691.
In het boek wordt op een fascinerende wijze uitgelegd hoe de raadselachtige teksten en voorstellingen op de tweede schrijn van Toetanchamon moeten worden geïnterpreteerd.

Welk museum of welke collectie – naast het Rijksmuseum van Oudheden http://www.rmo.nl , dat spreekt - ligt u het nauwst aan het hart?
Huub Pragt:
Wanneer ik over 'het museum' spreek dan weet vrijwel iedereen dat ik daarmee inderdaad het bovengenoemde Leidse museum bedoel. Ik heb een paar grote favorieten wat Egyptische collecties betreft. Ik moet toegeven dat die voorkeur vaak samenhangt met de stad waarin het museum is gevestigd. Zo ben ik zeer gecharmeerd van het Louvre in Parijs, maar ook de collecties in Turijn, Wenen en Boston liggen mij na aan het hart.

Hebt u ooit aan opgravingen in Egypte deelgenomen? Waar was dit?
Huub Pragt:
Ik heb in maart 1988 drie weken epigrafisch werk verricht in Gizeh aan de mastaba's ten oosten van de piramide van Choefoe. Ik maakte onderdeel uit van Het Giza Mastaba Project van het Museum of Fine Arts in Boston onder leiding van Dr. Edward Brovarski. De foto op de ladder dateert uit die tijd. Je trekt met een fijn potlood de reliëfvoorstellingen over op transparant folie. Dit wordt later ingeïnkt en klaar gemaakt voor een deelpublicatie in de Giza Mastaba Series: http://www.gizapyramids.org/code/emuseu ... zamastabas

Afbeelding

Waar zou u graag (nog) eens opgravingen willen leiden of verrichten in Egypte en waarom?
Huub Pragt:
Achterin de Wadi Sikket Taqa el-Zeide te Luxor. Deze droge rivierbedding ligt enkele kilometers achter het Dal der Koning. De reden waarom ik daar zou willen graven, zal in september 2008 wel duidelijk worden.

Ik dacht dat u ook een fanatiek sporter bent.
Klopt het een beetje wat we hieronder schreven?
Huub Pragt:

viewtopic.php?t=469&mforum=prkmthetegyptef
Helaas kom ik dit bericht de laatste tijd wel vaker tegen. Als marathonloper ben ik natuurlijk erg geïnteresseerd in dit soort berichten. Ik moet tot mijn spijt zeggen dat de berichten over een hardloopwedstrijd onder koning Taharka absoluut op onwaarheid berusten.

viewtopic.php?t=984&mforum=prkmthetegyptef
Zwemmen wordt zelden afgebeeld. Mogelijk dat de figuren onderaan op de achterzijde van het Narmerpalet een poging doen om al zwemmend te vluchten.
Afbeelding

viewtopic.php?t=652&mforum=prkmthetegyptef
Wat de vechtsport betreft, daarover is meer documentatie te vinden het Oude Egypte. Denk bijvoorbeeld aan de vele worstelvoorstellingen in de graven van de gouwvorsten in Beni Hassan of de oefening in een man tot man gevecht in de eerste hof van de Medinet Haboe tempel.

viewtopic.php?t=97&mforum=prkmthetegyptef
Wat je zelf schrijft over acrobatiek en kinderspelletjes is correct.

Bedankt voor het interview, en veel succes!
Laatst gewijzigd door Philip Arrhidaeus op Do Feb 04, 2010 5:31 pm, in totaal 2 keer gewijzigd.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor william » Di Mei 20, 2008 10:56 pm

Prachtig intervieuw, zo komen we wat dichter bij de mens Huub Praght, veel succes verder met het organiseren van de reizen en ik kijk uit naar de publicatie van uw boek.

william :)
william
 
Berichten: 268
Geregistreerd: Wo Okt 17, 2007 4:32 pm
Woonplaats: Lochristi

Berichtdoor Vitoth » Di Aug 12, 2008 9:49 pm

Onder meer forumlid Vitoth http://www.ikziezegliefen.nl (ook zo’n prachtige site) is een zeer tevreden klant


Zeker weten. Ik heb dan ook heel wat over voor reizen waarin bijzondere, Egyptische plekken worden bezocht. ;-)
Gebruikers-avatar
Vitoth
 
Berichten: 83
Geregistreerd: Za Jul 07, 2007 10:50 pm
Woonplaats: Rotterdam


Terug naar Egyptologen en archeologen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten