Flinders Petrie

Moderator: yuti

Flinders Petrie

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jun 25, 2006 11:45 am

1853 - 1942. William Matthew Flinders Petrie begon zijn wetenschappelijk werk in Engeland, maar toen hij zevenentwintig jaar was bezocht hij voor het eerst Egypte om onderzoek te doen in de piramides van Gizeh.

http://www.egyptorigins.org/petriepics.html

Petrie werkte op ongeveer 50 sites in Egypte en daar buiten, publiceerde meer dan honderd boeken en nog veel meer artikels. Hij was een onvermoeibaar en zeer nauwgezet onderzoeker die spartaanse levensomstandigheden bij de opgravingen niet schuwde.

Howard Carter schreef over Petrie toen hij hem voor het eerst ontmoette: “Het was een zeer aangename ontmoeting … na het avondmaal van zeven uur, zat ik stil te luisteren naar de gesprekken van Petrie … I say silently, for born more alive than most people, he suffered no fools.”
Toen Carter Petrie vervoegde in Tell el-Amarna in 1892, schreef hij: “Een van Petrie’s eerste vragen was: ‘Heb je geld bij?’ Wanneer ik hem vertelde dat ik vijftig pond ontvangen had, zei hij: ‘Wacht tot het donker is en begraaf het dan!’”
Carter diende in het kamp van Flinders Petrie in Amarna zelf met bakstenen en mortel zijn eigen optrekje bouwen. “Bij wijze van dak kreeg ik enkele planken en een hoop stro … als deur moest ik een rieten mat ophangen … de binnenmuren werden niet bepleisterd zodat de voegen ideale schuilplaatsen waren voor kevers, spinnen – hele dikke spinnen, zoals zou blijken – en schorpioenen. Bij wijze van stoel en tafel werden mij lege dozen gegeven … en een kleine paraffinelamp om te koken. Lakens, tafellakens en servetten werden niet gewaardeerd … en op het hele terrein was geen enkele bediende toegestaan.”

In 1892 werd hij professor benoemd bij de University College in Londen.

Petrie geloofde – terecht – dat kleine voorwerpen zoals potscherven dikwijls meer over het verleden konden vertellen dan de vondst van grotere, meer spectaculaire voorwerpen. Vandaar zijn, voor die tijd, zeer grondige onderzoekingsmethodes, die leidden tot een dateringsmethode aan de hand van teruggevonden fragmenten van verschillende types aardewerk.

In 1901 kreeg Flinders Petrie de kans om verder onderzoek te doen bij de koninklijke tombes in Abydos. Zijn voorganger en ontdekker van de site, Emile Amélineau (1850-1915) die er opgravingen deed tussen 1894 et 1898, was op onderzoekingsgebied waarschijnlijk Petrie’s grootste nachtmerrie. Amélineau had onder andere voorwerpen die dubbel voor kwamen kapotgemaakt om zodoende de waarde van het overgebleven stuk voor zijn financiers te verhogen.
Amélineau schreef in 1897 over stenen vazen: ”… die welke gebroken opgegraven werden, reduceerde ik tot gruzelementen …”. Over de inhoud van de vazen: “… die vettige substanties brandden dagenlang, zoals ik ondervonden heb …”. Nog slechter: hij had alle verkoolde hout, bijvoorbeeld in de grafkamer van Djer, gewoon verwijderd. Petrie was er niet goed van, hij noemde het ‘een schandaal’.
Abydos werd alsnog voor de nauwgezette Petrie een wetenschappelijke triomf.

Het systeem bestond er indertijd nog in dat de gevonden voorwerpen gepresenteerd werden aan de betrokken instanties in Egypte die dan beslisten welke voorwerpen eigendom mochten worden van de opgraver.
In 1913 verkocht Petrie zijn collectie aan de University College in Londen. Het is een unieke verzameling voorwerpen, minder spectaculair dan andere verzamelingen, maar vanuit wetenschappelijk standpunt zeer belangrijk.

Met een goeie zoekmachine voor de voorwerpen:
http://www.petrie.ucl.ac.uk/index.html

Flinders Petrie bleef tot 1933 professor bij het University College, deed nog onderzoekingen in Gizeh en overleed in Jerusalem in 1942.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Okt 17, 2006 10:56 pm

Margaret Alice Murray vertelt in haar boek 'My first hundred years' het volgende over Flinders Petrie en over de tijd toen ze hem in Egypte vervoegde voor onderzoekingen.

In 1903 vond een werker van Petrie in Abydos een ivoren zittend beeldje een koning. Het hoofd ontbrak echter.
Toen Petrie de naam van de koning las en de belangrijkheid van de vondst begreep, liet hij de man (die waarschijnlijk per ongeluk het hoofd van het beeldje afgehakt had bij het opgravingswerk) de hoop modder opnieuw doorzoeken en zeven tot hij het hoofdje teruggevonden had.
Dit duurde drie weken.
Het hoofd was terecht, maar er ontbrak nog een stukje van de kroon. Opnieuw beval Petrie tot verder onderzoek. Dit werd echter al de volgende dag ontdekt.

Het beeldje bevindt zich nu in Cairo, JE 36143, heeft een totale hoogte (hoofd inbegrepen) van 7,5 centimeter x 2,5 cm x 2,9 cm.
Het is het bekende zittende ivoren beeldje van Choefoe.
http://www.isis-und-osiris.de/isisosiri ... 7.jpg.html
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor yuti » Ma Okt 23, 2006 9:09 pm

Het leven van Petrie is op zich al fascinerend. Petrie nam op een bepaald moment afstand van zijn vader tijdens opmetingen in een pyramide. Zijn vader was een aanhanger van een bepaalde sekte en knoeide met z’n opmetingen. (Vandaar het woord "pyramidioten")
Wat weinigen weten is echter dat ook Petrie’s vrouw Hilda een bekwaam onderzoekster was.
http://www.brown.edu/Research/Breaking_ ... ast=Petrie

Nog enkele interessante sites:
The Pyramids and Temples of Gizeh by W. M. Flinders Petrie
http://www.touregypt.net/petrie/index.htm
Petrie William M. Flinders, a season in Egypt 1887
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlu ... Petrie1887

Flinders Petrie research in the Sinai
http://www.serendipity.li/petrie/chap12.htm
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Okt 31, 2006 7:01 pm

Quote: Petrie nam op een bepaald moment afstand van zijn vader tijdens opmetingen in een pyramide.
Dat wist ik niet Yuti.

Goed dat je Hilda Petrie ook eens vermeld hebt. Werken en leven naast Flinders èn het groot brengen van twee kinderen zal vermoedelijk een hele kunst geweest zijn. Die foto van Margaret Murray en Hilda Petrie vind ik mooi.

Goeie links naar zijn werken.
Mooi om zijn bekende 'The Pyramids and Temples of Gizeh' te kunnen inkijken :!:

Op http://www.touregypt.net/photo/plate.html
staat er gelukkig bij: 'The minor triangulations ... are omitted here for clearness.' :wink:
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

The pyramids and temples of Gizeh

Berichtdoor yuti » Za Jul 26, 2008 3:54 pm

Sir Flinders Petrie's 1880–82 survey of the Giza plateau, which included the Great Pyramid of Khufu and the relatively unknown Trial Site, is probably the most detailed Egyptian study ever undertaken by a surveyor.

http://www.ronaldbirdsall.com/gizeh/petrie/index.htm
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Berichtdoor william » Za Jul 26, 2008 9:19 pm

Heel wat publicaties van Petrie zijn te downloaden op de site van ETANA

http://www.etana.org/abzu/displayindex. ... code=abzu&

van nr. 1244 tot en met 1270

zeer interessante publicaties met heel wat werktekeningen en foto's

william :)
william
 
Berichten: 268
Geregistreerd: Wo Okt 17, 2007 4:32 pm
Woonplaats: Lochristi

Re: Flinders Petrie

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mei 02, 2016 4:20 pm

Marc De Klerck stuurde me deze webpagina door... weet niet of ik ze al eens op pr kmt geplaatst heb - of iemand anders:

The Online Books Page
Online Books by W. M. Flinders Petrie

http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/book/lookupname?key=Petrie%2C%20W.%20M.%20Flinders%20(William%20Matthew%20Flinders)%2C%201853-1942
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Egyptologen en archeologen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron