21/12/17 - Tongeren - Wim Van Neer - Katten (in Egypte)

Moderator: yuti

21/12/17 - Tongeren - Wim Van Neer - Katten (in Egypte)

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Dec 15, 2017 3:58 pm

Wim Van Neer
Ontstaan, verspreiding en impact van de huiskat, een van onze oudste gezelschapsdieren


donderdag 21 december 2017
20:00 uur

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
B - 3700 Tongeren

Toegang: € 5
Toegang leden NKV en KLGOG: gratis

http://www.galloromeinsmuseum.be

Een groot deel van onze huiskatten stamt af van gedomesticeerde katten die rond 500 v. Chr. in Egypte leefden. Tot die conclusie kwam een internationaal team wetenschappers met daarbij ook Wim Van Neer, na uitvoerig DNA-onderzoek.
Alle gedomesticeerde katten zijn afstammelingen van Felis silvestris lybica, een van de vijf ondersoorten van de wilde kat die voorkomt in het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Deze wilde kat werd ongeveer 10.000 jaar geleden door landbouwers in Zuidwest-Azië getemd en stak 6.000 jaar geleden de Bosporus over, naar Europa. De tweede golf, vanuit Egypte, bleek
echter belangrijker. De genetische variant die huiskatten uit Egypte typeert, komt in onze contreien vaker voor dan de variant uit Zuidwest-Azië. De verspreiding vanuit Egypte begon ongeveer 2.500 jaar geleden, via belangrijke handelsroutes. De dieren kwamen Europa binnen via het Middellandse Zeegebied.
De onderzoekers achterhaalden verder ook dat ‘mooie’ katten een vrij modern fenomeen zijn. Zij gingen na wanneer het gen voor de gevlekte kat opdook en zich verspreidde. Daaruit blijkt dat de mens er pas vanaf de middeleeuwen in slaagde te experimenteren met het uiterlijk van katten. Dat is laat in vergelijking met andere gedomesticeerde dieren. Dat het bij
de kat zolang duurde, heeft wellicht met zijn karakter te maken. Een kat laat zich niet zomaar opsluiten om te selecteren en te fokken.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron