29/09/16 Gent - 04/10 Leuven - H. Willems - koningscachettes

Moderator: yuti

29/09/16 Gent - 04/10 Leuven - H. Willems - koningscachettes

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Sep 03, 2016 7:07 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Harco Willems
De 'rituele' achtergrond van de koningscachettes uit de 21e dynastie

04/10/2016 (Leuven)
29/09/2016 (Gent)

Telkens om 20:00 uur

De koningscachettes uit de 21ste dynastie worden meestal verklaard als poging om nog iets te redden van de beroofde koningsgraven in de Vallei der Koningen. Deze actie stond onder leiding van de hogepriesters van Karnak die de nagedachtenis van de Thoetmosieden en Ramessieden dus piëteitsvol lijken te hebben gerespecteerd. Maar is dat ook zo? Wanneer we gedetailleerd de lotgevallen van de mummie van farao Ramses II volgen, komen we een heel ander verhaal op het spoor. Een verhaal waarbij deze en andere koningsmummies door de hogepriesters lijken te worden ingezet in een vreemd ritueel spel.

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 29/09/16 Gent - 04/10 Leuven - H. Willems - koningscache

Berichtdoor yuti » Vr Sep 30, 2016 11:30 am

Met prof. H. Willems weet je al op voorhand dat de avond boeiend wordt. En de hooggespannen verwachtingen werden meer dan ingelost.
Na wat uitleg over de toenmalige grenzen van het rijk, de ontdekking van de cachettes, de gestolen vondsten die te koop werden aangeboden en de ingreep van Mariette om paal en perk te stellen aan die toestanden werd de inhoud van koningscachettes meer in detail besproken.
In opdracht van Herihor voerde Boetechamon de schrijver uit Deir el Medina (zie viewtopic.php?f=12&t=104 ) ‘een opdracht’ uit voor zijn baas.
In zijn schrijven lijkt hij niet gelukkig met die opdracht, maar hij zal de opdracht toch uitvoeren. Over welke opdracht het ging en waarom Boetechamon verre van gelukkig was is nu meer duidelijkheid.
Het ging om het inventariseren van alle onbeschadigde tombes in de vallei en de opdracht om daar ter beschikking te staan van zijn overste. Vandaag vindt men nog sporen van Boetechamon in de vallei. Hij heeft zich blijkbaar erg van zijn zaak gekweten.
En er werd nogal wat ‘gezeuld’ met kisten en de mummies, ook in latere periodes. De verklaring naar het waarom werd mooi geduid door H. Willems. Het zou te ver leiden daar diep op in te gaan. Maar laat het ons zo stellen dat blokkering van de goudvoorraden in het zuiden en de drang naar legimitatie aan de top van Karnak ontegensprekelijk een rol hebben gespeeld in dit ganse verhaal. Dat de verhuis in de vallei in die periode door de priesters van Karnak enkel werd uitgevoerd om de graven te beschermen tegen grafrovers lijkt dus klinkklare onzin.
Boeiend, leerrijk en voor herhaling vatbaar.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: 29/09/16 Gent - 04/10 Leuven - H. Willems - koningscache

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Okt 19, 2016 6:18 pm

Mooi lezing inderdaad. Boeiend gegeven. Het order van Piankh om een tombe van de voorouders bloot te leggen en het zegel intact te houden tot hij ter plaatse is, spreekt erg tot de verbeelding... grafroof door de gezagsdragers.
(Nicholas Reeves in 'Valley of the Kings, The Decline of a Royal Necropolis' (1990) p. 277 en in 'Dal der Koningen, Graftomben en schatten van de grootste farao's' (2000), p205)

Over TT320 als tombe van Ahmose-Nefertari: viewtopic.php?f=12&t=2830
(en dan zou het AN B niet zijn: viewtopic.php?f=10&t=945 )
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron