24/05/16 Leuven - 26/05 Gent - Bart Vanthuyne -Zawyet Sultan

Moderator: yuti

24/05/16 Leuven - 26/05 Gent - Bart Vanthuyne -Zawyet Sultan

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 18, 2016 6:51 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Bart Vanthuyne:
Archeologische prospectie in Zawyet Sultan. Nieuwe onderzoeksresultaten


dinsdag 24/05/2016 Leuven

donderdag 26/05/2016 Gent

telkens om 20:00 uur

Zawyet Sultan, ook bekend als Zawyet el-Maiyitin of Zawyet el-Amwat, is een site in Midden-Egypte op de oostoever van de Nijl, net ten zuiden van Minya. Het kent een occupatie-geschiedenis van meer dan 5000 jaar, en dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat het de enige site in Midden-Egypte is waar een kleine trappenpiramide werd gebouwd op het einde van de 3de Dynastie. Tevens was er een grote rotsgravennecropool uit het late Oude Rijk, die Lepsius in de 19de eeuw nog intact heeft gezien, maar die enkele jaren na zijn doortocht helaas grotendeels werd vernietigd. Heden ten dage zijn er ook nog resten uit het Nieuwe Rijk, waaronder die van een tempel en een gedecoreerd rotsgraf, en blijven er muren over van Romeinse gebouwen. Indrukwekkend zijn de miljoenen scherven die de omvang van de oude Romeinse stad nog aangeven. Rondom de site zijn er ook omvangrijke steengroeven.

In het begin van de 20ste eeuw heeft Raymond Weill opgravingen uitgevoerd in deze site, maar helaas is daar maar weinig van gepubliceerd. Later focuste het onderzoek op enkele rotsgraven uit het late Oude Rijk en het Nieuwe Rijk. Nieuwe opgravingen werden uitgevoerd door de SCA op diverse plaatsen in 1993-1994 en een team olv Barry Kemp voerde er onderzoek uit in 1999. In 2015 startte een nieuwe surveymissie van het University College London, University Pisa en de Egyptische Oudheidkundige dienst, olv Richard Bussmann, met als doel de resultaten van de oude publicaties te verifiëren en de occupatiegeschiedenis van de site verder te bestuderen. Voor dit laatste onderdeel werd aan de spreker gevraagd om het gebied uitvoerig te surveyen. In de lezing wordt de site chronologisch voorgesteld en worden de nieuwe onderzoeksresultaten besproken.


Meer info: http://www.zawyet-el-sultan.com

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 24/05/16 Leuven - 26/05 Gent - Bart Vanthuyne -Zawyet Su

Berichtdoor yuti » Vr Mei 27, 2016 1:31 pm

Aan de hand van satellietbeelden kregen we een prachtig overzicht van de laatste werkzaamheden in het gebied rond Zawyet Sultan. Bart Vanthuyne is een begenadigd spreker. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Boeiend en met kennis van zaken laat hij je meegaan in zijn doortocht doorheen de necropolen van het Oude Rijk, het Nieuwe Rijk, de late Tijd en de Grieks-Romeinse periode. De onderzoeksresultaten spreken voor zich. Hij haalde ook nog even de steengroeven aan. Blokken zo groot als de fameuze Memnonkolossen liggen nog ter plaatse op de site. En mogelijk liggen er nog meer. Je vraagt je af wat de Egyptenaren bezielde om dergelijke projecten op te starten en tot een goed einde te brengen.
De tijd dringt want vernietiging van historisch erfgoed ligt om de hoek. Hopelijk krijgen de teams snel groen licht voor verder onderzoek. We kunnen het alleen maar hopen. Bedankt voor de fijne avond Bart.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron