29/03/16 Leuven - 31/03 Gent - Sharon Lecocq - het Ka-huis

Moderator: yuti

29/03/16 Leuven - 31/03 Gent - Sharon Lecocq - het Ka-huis

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Feb 06, 2016 5:39 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Sharon Lecocq:
Het Ka-huis in het Oude Rijk

dinsdag 29/03/2016 Leuven

donderdag 31/03/2016 Gent

telkens om 20:00 uur

Dankzij Oud-Egyptische monumenten en geschreven bronnen kennen we het bestaan van het Hw.t-kA (Hoet-ka) of vrij vertaald ‘ka-huis’. Over de precieze betekenis en functie ervan bestaat heel wat discussie, omdat men zich voornamelijk baseerde op geïsoleerde bronnen. Via het samenstellen van een corpus van archeologische en tekstuele attestaties uit het Oude Rijk, krijgen we een beter beeld van het Hw.t-kA tijdens deze periode. De analyse van het beschikbare bronnenmateriaal leverde nieuwe inzichten op die erop wijzen dat het om een architecturale constructie gaat – op naam van koningen of privépersonen – waaraan zowel een cultische alsook een economische dimensie verbonden was.

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 29/03/16 Leuven - 31/03 Gent - Sharon Lecocq - het Ka-hu

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mrt 07, 2016 9:09 pm

Voor de lezing in Gent:
de ingang via de Hoveniersberg (tot het faculteitsgebouw en het auditorium Denduyver) was in februari 2016 versperd door werkzaamheden. Dit zou nog steeds zo kunnen zijn in maart.

Een andere toegang tot (de Campus Tweekerken van) de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is via de Tweekerkenstraat op het Sint-Pietersplein. Lift of trap naar beneden, dan links door de lange gang, glazen deuren door, auditorium Denduyver op het einde aan uw rechterkant.

Hoop dat onderstaande plannetje wat duidelijkheid brengt:
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 29/03/16 Leuven - 31/03 Gent - Sharon Lecocq - het Ka-hu

Berichtdoor yuti » Ma Apr 04, 2016 10:26 am

Als we het hebben over de ziel van de Egyptenaren, dan denken we onmiddellijk aan de ba, de ka en de ankh.
Maar zelfs met de kennis van vandaag weten we daar nog te weinig van.
We weten dat elke persoon een ka bezat. Je kan het een soort dubbel noemen dat aan elk individu werd meegegeven op het moment van de geboorte. Zolang de mens er controle over had bleef zijn ka leven. Maar na de dood begon deze entiteit aan een afzonderlijk bestaan, nog steeds als lichaam zoals destijds, maar zonder voedsel niet levensvatbaar. Deze taak kwam de levenden toe. Zij boden brood, bier, vlees en gevogelte aan, om de ka te voeden voor het hiernamaals.
Ka-beelden hebben we al vaak gezien. Denken we maar aan het beeld van Djoser uit zijn serdab of aan het beroemde Ka-beeld van Au-ib-Rê (Hor I) met twee armen boven het hoofd.

Maar Ka-huizen?
In deze moeilijke materie probeerde Sharon Lecocq ons wat wijzer te maken. Zij baseerde zich vooral op archeologische en tektstuele attestaties uit het Oude Rijk. Haar betoog was heel overzichtelijk opgebouwd. Een aantal titels die rechtstreeks in verband werden gebracht met de Ka-huizen passeerden de revue. Het archeologisch bronnenmateriaal uit die periode lijkt echter nog heel beperkt. De precieze betekenis en de functie blijft daarom nog steeds voer voor discussie.
Wat wel heel duidelijk werd, was de cultische en economische bedrijvigheid die aan die huizen verbonden was. Het waren constructies die zowel behoorden aan privépersonen als aan koningen.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: 29/03/16 Leuven - 31/03 Gent - Sharon Lecocq - het Ka-hu

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Apr 08, 2016 6:30 pm

Yuti schreef:
... het beroemde Ka-beeld van Au-ib-Rê (Hor I) met twee armen boven het hoofd.

Meer over het beroemde ka-beeld van Hor (met een opmerking van Grajetzki over het al of niet toebehoren van de ka-armen aan het beeld)... met vermelding van andere grafgiften en van het onderzoek van de Morgan: viewtopic.php?f=9&t=480
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron