29/09/15 Leuven - 01/10 Gent - H. Willems - Barsha 2015

Moderator: yuti

29/09/15 Leuven - 01/10 Gent - H. Willems - Barsha 2015

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Sep 08, 2015 6:10 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing...

Harco Willems
Dayr al-Barsha opgravingsseizoen 2015. Meer nieuws over de regio Dayr al-Barsha in de Oudheid


dinsdag 29/09/2015 Leuven

donderdag 01/10/2015 Gent

telkens om 20:00 uur

Dit jaar vond alweer het dertiende seizoen van de Leuvense archeologische missie in Dayr al-Barsha plaats. Een andere missie dan anders, want de opgravingen vonden dit jaar allemaal op één locatie plaats: een nieuw grafveld aan de rand van het moderne dorp. Een raadselachtig grafveld dat misschien hoort bij het antieke dorp Tjerty. Verder werd veel onderzoek uitgevoerd op de westoever van de Nijl. We zullen in deze lezing ingaan op wat deze campagne voor nieuws opleverde over de bewoning en het antieke landschap tussen Dayr al-Barsha en de vroegere provinciehoofdstad Chemenoe.

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium VIII (Denduyver), aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 29/09/15 Leuven - 01/10 Gent - H. Willems - Barsha 2015

Berichtdoor yuti » Vr Okt 02, 2015 11:13 am

Als je prof. Dr. Harco Willems hoort praten over Dayr al-Barsha, dan blijf je geboeid luisteren. En ging het dit keer niet zozeer om de mooie plaatjes, de inhoud van het huidige onderzoek was bijzonder verrijkend.
Het dertiende seizoen van deze missie concentreerde zich op één locatie en dit in tegenstelling tot vroegere opgravingen. Prof. Willems gaf de beweegredenen aan waarom er net nu in het gebied rond Tjerty onderzoek plaatsgreep.
Aan de hand van foto’s van de campagne, een kaart uit de tijd van Napoleon, satellietfoto’s, boringen in tell’s , bodemstalen, het nivelleren van vuilnisbelten en het opgraven van de tombes werd de ganse omgeving in kaart gebracht en geduid. De voorzichtige aanpak van de onstabiele graven en resten vertraagde het onderzoek enorm. De onderzoeksresultaten bleken nadien echter enorm waardevol.
Het ontstaan van de provinciehoofdstad Chemenoe werd ook even getoetst aan Butzer’s theorie over de verplaatsing van de Nijl en zijn zijarmen. Dit onderzoek bracht dan weer verrassende resultaten naar voor die verder onderzocht zullen worden in de volgende campagne.

Interessant lijkt me daarbij toch even het werk van Johan Schuermans te vermelden over “De fluviatiele dynamiek van de Nijl”.
https://perswww.kuleuven.be/~u0005079/t ... 0johan.pdf
(Dit onderzoek loopt in samenwerking met een project van de afdeling Archeologie -Egyptologie van de KU Leuven o.l.v. prof. Dr. H. Willems. Dit project verricht onderzoek op de archeologische site in de buurt van Deir al-Barsha, een dorp gelegen ten oosten van de Nijl ter hoogte van de stad Mallawi in Midden-Egypte op ongeveer 260 km ten zuiden van Cairo.)

En Prof. Willems verwees ook nog even naar de komende tentoonstelling Djehoetihotep te Brussel tussen 05/11/15 - 15/02/16. Niet te missen!!!!
viewtopic.php?f=38&t=3448
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron