21/11/17 Leuven - 23/11 Gent - Wouter Claes - Elkab

Moderator: yuti

21/11/17 Leuven - 23/11 Gent - Wouter Claes - Elkab

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Sep 24, 2017 12:49 pm

Egyptologica Vlaanderen organiseert volgende lezing:

Wouter Claes
De nederzetting van Elkab - resultaten van de recente opgravingen


Dinsdag 21/11/2017 - Leuven
Donderdag 23/11/2017 - Gent

Telkens om 20:00 uur

De site van Elkab was reeds vanaf de vroegste fasen van de Egyptische geschiedenis een belangrijk provinciaal centrum. Ondanks meer dan 100 jaar intensief archeologisch onderzoek is onze kennis van haar bewoningsgeschiedenis echter nog steeds beperkt. Vroeger archeologisch onderzoek was immers voornamelijk gefocust op de grote religieuze en funeraire monumenten van de site. Aandacht voor de oorspronkelijke nederzetting en haar bewoners was er slechts met mondjesmaat waardoor we slechts bitter weinig weten over het ontstaan, de ontwikkeling en organisatie van de bewoning in Elkab. Sinds 2009 heeft de archeologische missie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis haar werkterrein dan ook verlegd naar het systematisch onderzoek van deze nederzetting. De resultaten van deze opgravingen tonen aan dat de bewoning in Elkab teruggaat tot in de Predynastische Periode, meer bepaald het Badariaan (ca. 4500 v.Chr.). Sindsdien kende de site een continue bewoning tot in de Grieks-Romeinse en Koptische periode. Vanaf de Predynastische Periode ontwikkelde deze bewoning zich in de vorm van een tell zoals die de dag van vandaag nog te zien zijn in bijvoorbeeld Edfu of Kom Ombo. De tell in Elkab werd in de loop van de 19de eeuw echter quasi volledig afgegraven door de sebakhin. De nederzetting uit het Oude Rijk en de Vroeg- en Predynastische periode bleef echter onaangeroerd waardoor wij vandaag een unieke kans hebben om deze vroege bewoningslagen effectief op te graven en te documenteren.
In deze lezing presenteren we de resultaten van de meest recente opgravingen in het nederzettingsgebied van Elkab. Talrijke nieuwe vondsten laten ons toe om stap voor stap het leven in Elkab te reconstrueren maar roepen ook heel wat nieuwe vragen op. Bovendien kregen ze ook een verrassend koninklijk staartje…


https://www.egyptologica-vlaanderen.be/

Leuven: Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven).

Gent: Auditoria economie, auditorium Denduyver, aan het Sint-Pietersplein.
Het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg. Dit helemaal volgen tot op het einde, daarna trappen af naar rechts. Het auditorium is het eerste zaaltje recht voor je in het gebouw.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: 21/11/17 Leuven - 23/11 Gent - Wouter Claes - Elkab

Berichtdoor yuti » Vr Nov 24, 2017 11:20 am

Wouter Claes gaf een mooie toelichting bij de laatste opgravingen in Elkab. Als geen ander kent hij de site en is hij erg betrokken bij het Belgisch onderzoek ter plaatse. Archeologen van de KMKG werken al 75 jaar in dat gebied. Deze site is van oudsher bekend om zijn grafkapellen uit het Nieuwe Rijk. Opgravingen gaan niet alleen terug tot in het Oude Rijk maar zelfs nog veel verder in de tijd.
Wouter situeerde daarbij even ook de verschillende onderzoekers uit het verleden. Vernoemen we daarbij toch even wijlen prof. Capart en prof. Dr. Herman De Meulenaere.
Onder leiding van Dr. Dirk Huyghe van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis wordt er vandaag ongetwijfeld prima werk geleverd. Denken we maar even aan de laatste spectaculaire vondst tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk van een fragment van een zittend koningsbeeld (Sahoere) (…met wat humor, het verrassende koninklijk staartje…).
Overige vondsten zijn niet minder spectaculair. Zo zijn er voorwerpen gevonden die de verwijzen naar import uit andere landen, een unieke smeltkroes waarvan een afbeelding te vinden is op de wand van het graf van Mereroeka (vizier onder Teti), unieke voorwerpen waarvan men de functie nog niet heeft achterhaald e.a.
Prof. dr. Morgan De Dapper werd ook nog aangehaald i.v.m. met zijn bodemonderzoek en de invloed van de Nijloverstroming op de ommuurde stad. Dit onderzoek is nog steeds lopende en belooft nu al interessante informatie op te leveren.
Het bodemonderzoek geeft de verschillende tijdslagen weer waarop de site stoelt. Een gans opgravingsteam dat zich wekenlang onvermoeibaar inzette toont ons wat Elkab voor de geschiedenis van Egypte betekent. Een Belgisch onderzoek waarop we terecht fier mogen zijn.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Lezingen en cursussen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron