Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16 - verlengd tot 30/04

Moderator: yuti

Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16 - verlengd tot 30/04

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Di Jul 21, 2015 4:36 pm

Sarcophagi
Onder de sterren van Noet


don 15-10-2015 - woe 20-04-2016

Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Informatie:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcophagi

Vanaf 05/11/15 tot 15/02/16 loopt ook de tentoonstelling Djehoetihotep. 100 jaar opgravingen in Egypte welke georganiseerd wordt in samenwerking met de KULeuven en die inbegrepen is in het ticket van de tentoonstelling 'Sarcofagen' of het toegangsticket tot het Jubelparkmuseum.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Okt 03, 2015 12:57 pm

“Sarcophagi. Onder de sterren van Noet”, een tentoonstelling in het Jubelparkmuseum van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel, van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016.
http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcophagi


Egyptologe en co-commissaris van de tentoonstelling Isabelle Therasse was zo vriendelijk om enkele vragen te beantwoorden over deze interessante expositie.

Afbeelding

Lijkkisten en mummieplanken… waarom zijn die zo boeiend?
Isabelle Therasse: En mummies, ook! Ik denk dat voor veel mensen Egyptische lijkkisten doen denken aan mummies en die blijven fascineren. Waarschijnlijk door het onderwerp leven-dood-hiernamaals-eeuwigheid. Het laat niemand onverschillig en het is een universele kwestie. Wat we weten over het Oude Egypte, komt vooral uit een rituele en religieuze context. En de mythologie, de legenden, de symbolen, de context in het algemeen spreekt gewoon veel mensen aan. De lijkkisten zijn ook vaak versierd, gekleurd, het zijn dus echte kunstwerken.

Hoe is de tentoonstelling opgebouwd?
Isabelle Therasse: Aanvankelijk was er alleen sprake van een restauratieproject door het Istituto Europeo del Restauro uit Ischia (Italië) van onze collectie lijkkisten en mummieplanken van Bab el-Gasoes. Het restauratielabo zou in de mummiezaal van onze Egyptische vaste collectie plaatsvinden en het werk van de restaurateurs zou dus live gebeuren, vóór de ogen van de bezoekers. Toen kwam Luc Delvaux, de curator van het dynastische en Grieks-Romeinse onderdeel van onze collectie Egypte op het idee, naast het restauratielabo, een tentoonstelling op te bouwen rond het thema lijkkisten en sarcofagen. Met de tijd is het project alsmaar groter en ruimer geworden en het gaat nu ook over mummies, het ideale graf met al zijn componenten… Een echte reis van dood tot eeuwigheid …

Afbeelding

Hoeveel stukken worden er op de tentoonstelling getoond?
Isabelle Therasse: Er zijn 190 stukken geselecteerd, allemaal van de Egyptische collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel. Het maakt de tentoonstelling echt interessant want twee derde van de stukken die tentoongesteld zullen worden, komen uit de reserves van het museum en zijn nooit eerder aan een groot publiek voorgesteld geweest. Het is ook de gelegenheid geweest om ze een grondige poetsbeurt te geven en sommige stukken te restaureren. Bovendien is het een uitgelezen kans om aan iedereen te tonen wat voor een prachtige collectie we eigenlijk wel hebben hier in Brussel.

Worden uit het museum enkel de kisten van Bab el-Gasoes gerestaureerd?
http://www.kmkg-mrah.be/nl/studie-en-re ... -el-bahari

Isabelle Therasse: Ja, inderdaad. Het project is eigenlijk maar een onderdeel van een internationaal netwerk dat de ambitie heeft om een database te creëren met alle gerepertorieerde stukken afkomstig van Bab el-Gasoes. Die zijn nu immers overal in de wereld verspreid, wat hun studie erg bemoeilijkt. De eerste fase is de restauratie. Onze collectie bevat zes lijkkisten en vier mummieplanken.

Afbeelding

Kunt u kort uitleggen wat Bab el-Gasoes eigenlijk is?
Isabelle Therasse: Bab el-Gasoes, “De deur van de priesters” in het Arabisch, is ook bekend als de Tweede cachette van Deir el-Bahari. In 1891 ontdekten twee Franse archeologen, Georges Daressy en Eugène Grébaut, niet ver van de tempel van Hatsjepsoet, een ongeschonden graf. Daarin bevonden zich meer dan 150 lijkkisten van priesters van Amon en hun gezinnen stammend uit de 21ste dynastie. Hun grafinhouden werden ten tijde van de hogepriester Psoesennes, eveneens tijdens de 21ste dynastie, weggenomen uit hun respectievelijke familiegraven in de Thebaanse necropool en verzameld op één plaats, dat om zowel de bewaking als de bescherming ervan te vergemakkelijken.
Als je weet dat in die tijd een begraving bestond uit een buitenste lijkkist, een binnenste lijkkist, een mummieplank en uiteraard de mummie, dan heeft u een idee van het enorm aantal stukken die in Cairo toegekomen zijn.
Op archeologisch vlak is het een ramp geweest dat het graf in enkele dagen tijd werd geledigd. Geen tijd dus voor registratie of documentatie ter plaatse. Veel informatie over de begravingen is dus voor goed verloren gegaan en heel wat vragen zullen nooit een antwoord krijgen. Het Museum van Cairo werd onmiddellijk met een gebrek aan plaats geconfronteerd en besliste dan een groot aantal stukken aan musea over heel de wereld te schenken. Voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gaat het over twee buitenste en vier binnenste lijkkisten en vier mummieplanken.

Bestaat er een volledige inventaris van de voorwerpen die in Bab el-Gasoes gevonden zijn?
Isabelle Therasse: Nee, eigenlijk niet. Dat is nu juist het belang van het netwerk dat op een internationaal niveau informatie probeert te verzamelen. Bab el-Gasoes bevatte niet alleen lijkkisten, mummieplanken en mummies, maar ook veel andere objecten zoals oesjebti’s, koffers, beelden van Osiris…. De lijkkisten en mummieplanken hebben van Daressy een nummer gekregen toen hij ze ontdekte, een tweede nummer werd door zijn collega’s Grébaut en Bouriant gegeven toen het graf leeggehaald werd, en tenslotte gaf het Museum van Cairo ze ook nog een inventarisnummer in de Journal d’Entrée. Er is onvermijdelijk veel verwarring ontstaan en duidelijk zijn verscheidene vergissingen begaan. We hebben geen goed overzicht van waar alle objecten precies zijn terecht gekomen.

Afbeelding

Kwamen kuipen, deksels en mummie van eenzelfde persoon altijd samen terecht in dezelfde collectie?
Isabelle Therasse: Nee, spijtig genoeg niet. We hebben bijvoorbeeld in Brussel maar één compleet geheel. Soms hebben we maar één stuk gekregen, lijkkist of mummieplank, soms de twee kisten, maar dan weer niet de mummieplank die erbij hoorde…

Wordt er ook onderzoek gedaan op mummies van het Jubelparkmuseum?
Isabelle Therasse: Er is inderdaad een onderzoek aan de gang , een samenwerking met de Clinique Universitaire Saint-Luc te Brussel, die hun scanner ter beschikking hebben gesteld om een twintigtal mummies, zowel van mensen als van dieren, te onderzoeken. Een deel van het beeldmateriaal zal ook in de tentoonstelling “Sarcophagi” aanwezig zijn, maar de berekeningen en analyses van de beelden zelf nemen veel tijd in beslag. De complete resultaten zullen waarschijnlijk pas later gekend zijn en gepubliceerd kunnen worden. Maar de eerste CT-scans hebben al interessante en verbazende informatie voortgebracht over sommige van onze mummies.

Afbeelding

Zal er een tentoonstellingsboek beschikbaar zijn?
Isabelle Therasse: Ja, het zal meer bepaald een catalogus zijn van onze verzameling lijkkisten en sarcofagen, dus niet van alle stukken die in de tentoonstelling zullen staan. Het wordt een referentieboek voor onze collectie dat heel veel informatie biedt aan de bezoeker van de tentoonstelling, maar ook aan specialisten die op zoek zijn naar up-to-date wetenschappelijke gegevens. De titel is “Sarcofagen. Onder de sterren van Noet” en de prijs zal onder 30 € blijven. Het juiste bedrag kennen we nog niet…

Een tentoonstelling om naar uit te kijken !

Nota Philip: om verder opzoekwerk op het internet te vergemakkelijken... “Bab el-Gasoes” is de Nederlandse schrijfwijze, “Bab el-Gasus” in het Engels, en “Bab el-Gasous” in het Frans.
(Dit interview staat ook in dubbelpost in de rubriek "Egyptologen en Archeologen" omdat er vragen in beantwoord worden over de priestercachette Bab el-Gasoes en omdat de berichtgeving in deze rubriek "Tentoonstellingen" slechts tijdelijke aandacht geniet gelijk aan de duur van de tentoonstelling.)

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Okt 18, 2015 7:19 pm

Hieronder enkele foto's van de tentoonstelling Sarcophagi, waaronder van de opening door Alexandra De Poorter, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Luc Delvaux, conservator van de afdeling Dynastisch en Grieks-Romeins Egypte en commissaris van de tentoonstelling, en Isabelle Therasse, commissaris van de tentoonstelling.

Een prachtige expositie, zowel naar inhoud als naar vormgeving. Niet te missen !

(Voor de kisten van Bab el Gasoes / Bab el Gasus: viewtopic.php?f=12&t=67&start=15#p15291 )

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Okt 24, 2015 1:42 pm

Op 21 november 2015 organiseert Huis van Horus een "Unieke kijk in het Jubelparkmuseum", onder begeleiding van Janko Duinker en Luc Delvaux.

In het Jubelpark Museum in Brussel zijn maar liefst twee tentoonstellingen te bewonderen over het Oude Egypte: "Sarcophagi Onder de sterren van Noet" en "Djehoetihotep 100 jaar opgraven in Egypte" zijn tegelijk te zien in de Belgische hoofdstad. Als extraatje zal Luc Delvaux, conservator van het Egyptische afdeling, ons een kijkje geven in het depot van het Brusselse museum.

Reis naar Brussel op eigen gelegenheid
10.30 uur ontvangst bij ingang Jubelparkmuseum, exclusieve rondleidingen over verschillende tentoonstellingen
13.00 uur lunch op eigen gelegenheid
14.00 uur depotbezoek onder leiding van dr. Luc Delvaux.
16.30 uur afsluiting

Inschrijven:
https://huisvanhorus.nl/reizen/?item_id ... arkmuseum-
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Nov 06, 2015 2:34 pm

Voor de leden van het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth:

Rondleidingen tentoonstelling “Sarcophagi” in de KMKG

http://aere-egkeinfo.skynetblogs.be/arc ... 24005.html

Nog geen lid?
http://www.aere-egke.be/egke.htm
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Nov 29, 2015 6:59 pm

Voor de leden van het Davidsfonds:

06/02/16
Rondleidingen - en veel meer - in de tentoonstellingen "Sarcophagi" en "Djehoetihotep"


http://www.davidsfonds.be/homepagenews/ ... ml?id=1275
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Wo Dec 02, 2015 4:11 pm

Op 20 december 2015 zal Harco Willems een groep (of groepen) van max. 15 personen rondleiden in beide tentoonstellingen "Sarcophagi" en "Djehoetihotep".

http://www.egyptologica-vlaanderen.be/# ... iemj98ey21

Afspraak:
12:45 uur: ingang museum
13:00 uur: start rondleiding

Prijs:
Ticket Sarcophagi + Djehoetihotep + rondleiding
25€ leden / 30€ niet-leden
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor gaspard » Do Dec 03, 2015 5:29 pm

Philip,
Doe Harco Willems mijn groeten :D
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Jan 24, 2016 6:31 pm

Filmpje over de tentoonstelling "Sarcophagi" met deskundige uitleg van egyptologe Isabelle Therasse van de MRAH/KMKG:

http://www.az-za.be/fr/sarcophagi-au-mu ... dhistoire/

... l’exposition « Sarcophagi » présente une des plus belle collection de sarcophages au monde: celle des Musées Royaux D’art et d’Histoire. C’est à l’occasion de la restauration d’une dizaine de ces pièces que les Musées ont décidé de présenter une collection dont la majeure partie n’avait jamais été montrée auparavant au grand public.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor gaspard » Zo Jan 24, 2016 9:43 pm

Ik heb zoveel lovende commentaren over deze tentoonstelling gehoord dat ik in februari 2016 met een vriend de tentoonstelling ga bezoeken.
Ik hoop dat ze niet tegenvalt :roll:
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor yuti » Ma Jan 25, 2016 10:19 am

Gaspard,
ik kan je nu al zeggen dat je daar zeker geen spijt van zult hebben.
De tentoonstelling "Sarcophagi" is ronduit mooi en leerrijk. Werkelijk een pluim voor het Kmkg en zijn medewerkers.
Van "Djehoetihotep" mag je een goed gedocumenteerd overzicht verwachten van de opgravingswerken over de laatste honderd jaar. Uniek omdat die kant normaal nooit belicht wordt.
Het team van Leuven heeft zijn uiterste best gedaan en dat verdient bewondering. Ik kan alleen maar zeggen, aarzel niet en ga kijken.
De catalogi zijn overigens een must voor de liefhebber. Anders van opstelling gezien het concept zijn beide tentoonstellingen goed gedocumenteerd met weetjes en tal van foto's.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor gaspard » Wo Jan 27, 2016 1:24 pm

yuti,
Bedankt voor je advies.
Ik zal het forum laten weten wat mijn bevindingen zijn wanneer ik de tentoonstelling bezocht heb.
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Feb 01, 2016 4:34 pm

Bericht van het Jubelparkmuseum 01/02/16

Nieuw !
Instaprondleidingen Sarcophagi op zondag
vanaf 07/02/16


Dat er liefhebbers zijn van een museumbezoek mét gids, is duidelijk! Het aanbod voor individuele bezoekers twee weken geleden was na één dag ei zo na uitverkocht. Velen onder u vroegen om extra data!
Om die reden start vanaf volgende zondag een proefperiode met instaprondleidingen in Sarcophagi. Op zondag 7, 14 en 21 februari en op 6 en 13 maart kunt u als individuele bezoeker intekenen op een geleid bezoek om 14:00. De tickets bestelt u bij voorkeur online of koopt u ter plaatse. Let op, wees er snel bij! De 15 plaatsen per rondleiding zitten zo vol.
Bij succes zal dit initiatief verlengd of uitgebreid worden, ook naar de volgende tentoonstellingen toe.
Spread the news dus en volg de gids!


DATA instaprondleidingen: zondag 7/02, 14/02, 21/02, 6/03, 13/03 - telkens om 14:00

Boek hier uw instaprondleiding:
http://ticket.kmkg-mrah.be/tickets.aspx?&lang=NL
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16

Berichtdoor gaspard » Wo Mrt 09, 2016 1:50 pm

Ik heb op 8/3/2016 de tentoonstelling Sarcophagi in het KMKG in Brussel bezocht.
Ik moet zeggen dat deze tentoonstelling ZEKER dan de moeite waard is voor een uitgebreid bezoek :!:
Ik heb uitgebreid met het Italiaans team,dat ter plekke een renovatie van 2 sarcophagen doet, gesproken.
Ze hebben me een zeer gedetailleerde uitleg gegeven over hoe ze te werk gaan bij hun renovaties.
Verder hebben ze me laten zien hoe ze op de PC de kleinste onderdelen van de sarcophagi in detail kunnen bekijken en hoe ze simulaties maken van de te renoveren details.
De professionaliteit van dat Italiaans team is bewonderenswaardig.
Wie de tentoonstelling NIET bezoekt heeft echt iets gemist :roll:
Gebruikers-avatar
gaspard
 
Berichten: 1025
Geregistreerd: Vr Aug 24, 2007 4:26 am

Re: Sarcophagi Brussel 15/10/15 - 20/04/16 - verlengd tot 30

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Mrt 25, 2016 8:46 pm

De tentoonstelling Sarcophagi is verlengd tot 30/04/16 !
(Djehoetihotep vermoedelijk ook?)

Gaspard schreef:
Ik heb uitgebreid met het Italiaans team,dat ter plekke een renovatie van 2 sarcophagen doet, gesproken.
Ze hebben me een zeer gedetailleerde uitleg gegeven over hoe ze te werk gaan bij hun renovaties.
Verder hebben ze me laten zien hoe ze op de PC de kleinste onderdelen van de sarcophagi in detail kunnen bekijken en hoe ze simulaties maken van de te renoveren details.
De professionaliteit van dat Italiaans team is bewonderenswaardig.
Goed voor jou Gaspard. :)
En ik die al gène had om een foto van hen te maken. :wink:

Gaspard schreef:
Wie de tentoonstelling NIET bezoekt heeft echt iets gemist.
Zeker weten !

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar Tentoonstellingen - voorbij

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast