Elkab: monumentaal Romeins gebouw ontdekt !

Moderator: yuti

Elkab: monumentaal Romeins gebouw ontdekt !

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Apr 23, 2017 2:03 pm

23/04/17
Nieuwsbrief van het Jubelparkmuseum, KMKG Brussel
http://mrahkmkg.fb.emailing.belgium.be/ ... index.html
Nieuws van onze opgravingen in Egypte [Elkab]
(met kleine foto)
De opgravingscampagne, die plaatsvond van 21 maart tot 16 april is er helaas niet in geslaagd om de tempel uit de 2e dynastie te ontdekken (ongeveer 2700 voor Christus) waarop onze Egyptologen hun hoop hadden gesteld. Toch komt het team niet met lege handen terug. Het heeft een monumentaal pand van de Grieks-Romeinse periode (2e eeuw na Christus) opgegraven waarvan de functie nog moet bepaald worden.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Elkab: monumentaal Romeins gebouw ontdekt !

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 24, 2017 3:45 pm

De Romeinse structuur in Elkab is een interessante ontdekking en Elkab op zich is een zeer speciale archeologische site met bouwkundige activiteit vanuit de vroegste tijden van de Egyptische geschiedenis tot eeuwen na Christus.

Voortgaande op de mededeling in de nieuwsbrief van het Jubelparkmuseum, schrijf ik als datering van het recent ontdekte gebouw “Romeins” omdat in de mededeling de tweede eeuw na Christus vermeld wordt, maar de structuur kan vanzelfsprekend vroeger van oorsprong zijn en uit de Ptolemaeïsche periode dateren. Welke artefacten zijn er gevonden? En dan nog: Romeinse artefacten sluiten niet uit dat het gebouw in de Ptolemaeïsche periode opgetrokken werd.

Doel van het gebouw? Ik hoop op een tempel. Misschien werd hier een tempel opgericht bovenop een oudere tempel of kapel uit de tweede dynastie - van Chasechemoei.

Chasechemoei (Engels: Khasekhemwy) is een koning uit de tweede dynastie en in Elkab werden door James Quibell en later door Archibald Sayce en Somers Clarke granieten blokken gevonden waaronder eentje met de naam van die koning. Het onderzoek van Quibell werd niet gepubliceerd. Sayce en Clark hebben het er wel over gehad – weliswaar zeer summier.

Sayce A.H., Clarke S., Report on certain excavations made at El-Kab during the years 1901, 1902, 1903, 1904, Annales du service des antiquités de l’Egypte 6, 1905, p.239
Sayce schrijft:
On February 19th 1901, Mr. Somers Clarke and I commenced excavations at El-Kab on the inner (southern) side of the north line of the great wall… […]
Fragments of blocks of granite were lying in the neighbourhood of the cemetery when we commenced removing the sand. Other fragments belonging to the same granite monument had been found by Mr. Quibell in a brick building of unknown date in the north-east corner of the great wall, while others are met with here and there in the vacant area between our excavations and the wall of the temple, having probably been carried there by the fellahin. On two of the fragments, portions of standing human figures are in low relief; on another, we found the Ka-name of the IIIrd Dynasty king Khâ-sekhmui, who must therefore have built in granite at El-Kab as he also did at Hierakonpolis.

Weinig om op voort te gaan. En waar die blokken (twee met figuren en één met de Koninklijke naam) zich momenteel bevinden is niet geweten.

De logische conclusie van moderne onderzoekers was dat het gebouw van Chasechemoei zich in de zeer nabije omgeving diende te bevinden (Hendrickx S., Huyge D. Elkab IV, 1989). Op dezelfde plaats waarover Sayce het had, bevonden zich immers nog steeds dergelijke granieten blokken (zie mijn foto’s hieronder) en modderstenen muren. (zie eveneens mijn foto’s hieronder).

Hetgeen nu door het Elkab team van de KMKG onder leiding van Dr. Dirk Huyge op die plaats gevonden werd is waarschijnlijk dat gebouw waarvan Quibell de overblijfselen aan de oppervlakte zag. Een gebouw uit de Ptolemaeïsch-Romeinse periode dat misschien opgetrokken werd op de plaats van de tempel of kapel van Chasechemoei. – of waarin granieten blokken van die koning hergebruikt werden.

Maar… ik heb er geen idee van of er nu dergelijke granieten blokken uit de tweede dynastie gevonden zijn in het Romeinse gebouw – en indien wel: hoeveel? Indien dat er weinig zijn en ze zijn onbeschreven, waar is de rest van de blokken van de oorspronkelijke Chasechemoei structuur dan naartoe? Want wellicht bevatte het Chasechemoei gebouw meer dan drie beschreven blokken.
- Bevonden zich vele van die Chasechemoei steenblokken aan de oppervlakte en zijn ze in “moderne tijden” afgevoerd?
- Werden er in de Ptolemaeïsch-Romeinse structuur steenblokken uit andere periodes dan de tweede dynastie ontdekt? Wat er op zou wijzen dat deze van verschillende gebouwen in de omgeving kwamen of van tempels of kapellen gebouwd bovenop de Chasemchemoei tempel, met telkens hergebruikte stenen, voordat het “definitieve” Ptolemaeïsch-Romeinse gebouw opgetrokken werd?
- Zou het kunnen dat de oorspronkelijke Chasechemoei tempel of kapel zich elders bevond en dat de granieten blokken hiernaartoe werden gesleept, bijvoorbeeld voor een gebouw uit het Nieuwe Rijk of Late Tijd? Zelf van buiten de ommuring, want die werd pas gebouwd in de Late Tijd. En dat zou niet in strijd zijn met de gedachte dat de grote ommuring gebouwd werd om de meeste tempels en kapellen binnen de muur te houden, indien uiterlijk tijdens de bouw van de ommuring een nieuwe tempel opgetrokken werd met oudere blokken - en die dus later binnen de ommuring kwam te vallen.

Iedere vierkante meter van Elkab opgraven is vanzelfsprekend niet mogelijk en naar het recent onderzoek van het Elkab team keek ik al jaren met grote Chasechemoei ogen uit, maar het monumentale Romeinse gebouw dat nu ontdekt werd is weer een intrigerende vondst in Elkab, een site die zijn geheimen slechts mondjesmaat prijsgeeft en waar nog tal van fascinerende ontdekkingen zullen gebeuren.

Hieronder mijn foto’s uit 2014.
Op de eerste en tweede foto een algemeen zicht op de noordoostelijke hoek binnen de grote ommuring van Elkab, kijkend in zuidelijke richting, getrokken van bovenop de ommuring.
Derde foto toont een detail van de eerste twee foto’s: links een modderstenen muurtje en rechts een blok natuursteen – in een verzakking van de grond?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen


Terug naar (Recente) ontdekkingen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron