Kralennetten

Moderator: yuti

Kralennetten

Berichtdoor yuti » Di Jan 02, 2018 2:58 pm

Kralennetten vinden we normaal in doodskisten en bedekte het lichaam van de overledene.
Voorbeelden werden er gevonden in Boeto, Sakkara, Kafr Ammar, Lahun, Heracleopolis, Beni Hasan, Abydos, Thebe en Esna. Uit de Saitische periode vinden we er in Meir, El-Hibeh, Akhmim, Edfoe en Asfoeneh-Matacnah.
Het is echter relatief recent dat kralennetten in detail worden bestudeerd.

Afbeelding Afbeelding

(foto's genomen in The British Museum)

Silvano formuleerde volgende typologie:

Type A:
Het kralennet daalt vanaf de hoogte van de schouder en kan zich tot aan de enkels uitstrekken. Velen kralennetten stoppen echter aan de onderzijde van de romp. Kenmerkend is de aanwezigheid van een gevleugelde scarabee en figuren van de vier zonen van Horus. Dit type is het meest voorkomende. De gevleugelde scarabee en de vier Horuszonen zijn steeds gemaakt uit een apart materiaal, meestal faience en bevestigd aan het kralennet.

Type B:
Ook dit type daalt af vanaf de hoogte van de schouder, kan zich uitstrekken tot aan de enkels, maar ook hier stoppen de meeste netten aan de basis van de romp. De extra beschermende figuren zijn echter meer gevarieerd en omvatten bijvoorbeeld afbeeldingen van Nephthys, Isis, Moet, Maat, Anubis en andere voorwerpen.
Dit type kralennet wordt verder onderverdeeld in:
Type B.a:
Waarbij de afbeeldingen van de beschermende figuren zijn gemaakt in een afzonderlijk materiaal, meestal cartonnage, en fysiek aan het net zijn bevestigd.
Type B.b:
Waarbij de beschermende figuren van kralenwerk zijn en een integraal onderdeel vormen van het net.

DAVID A. ASTON - BURIAL ASSEMBLAGES OF DYNASTY 21-25 p. 290
Cf. MYSLIWIEC, ZÄS 98, (1970), 85–99; BOSSE-GRIFFITHS, JEA 61, (1975), 114–124, JEA 64, (1978), 99–106; E. SILVANO, EVO 3, (1980), 83–95.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Feb 16, 2018 3:47 pm

yuti schreef:Het is echter relatief recent dat kralennetten in detail worden bestudeerd.


Interessant Yuti ! Inderdaad, ik ga daar zelf te vlug aan voorbij wanneer ik een kralennet in een museum zie: net check, kralen check, amuletten check… maar meestal niet meer dan dat. :oops:

Knappe foto’s van je. Uit het British Museum zeg je Yuti? Heb je daar toevallig museumnummers van?
Zelf heb ik niets van de bibliografie die jij opgeeft en op het internet is er niets van in te kijken… voor zover ik correct zoek.

Waarschijnlijk bedoel je met “E. SILVANO, EVO 3, (1980), 83–95” Flora Silvano, Le reticelle funerarie nell'antico Egitto: proposte di interpretazione, Egitto e Vicino Oriente, Vol. 3 (1980), pp. 83-97.
https://www.jstor.org/stable/24232610?s ... b_contents
Mijn Italiaans staat nergens, maar dit lijkt me mogelijk het voornaamste van die bibliografie, Yuti?

Twee kenmerken die ik echter niet terugvind in de typologie die jij opgeeft Yuti van Flora Silvano: (Add. 17/0218: zie echter mijn bericht van 17/02/18 hieronder)
- het gezichtsmasker in kralen, zoals vermeld in dit artikel:
http://www.abc.net.au/science/articles/ ... 316009.htm
"Covered by an intricate net of beads arranged to depict how they looked in life, the mummies are particularly interesting because they still feature beads dating from the 26th dynasty" […]
"An intricate net of beads over the mummies' faces showed what they would have looked like before they died."
Toch kon dergelijk gezichtsmasker in kralen deel uitmaken van het kralennet over de mummie, zoals te zien bij Peftjaoeneith uit de 26ste dynastie, Rijksmuseum voor Oudheden Leiden AMM 5 (met eveneens een gevleugelde scarabee en de Vier Zonen van Horus) :
http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=AMM+5-d
- het kralennet dat (doorlopend) hoger komt dan de schouders en (een gedeelte van) het hoofd bedekt, zoals bij Inamonnefneboe in het RMO op mijn foto 4 hieronder.

Ik vraag me af of de kralennetten op mummies iets te maken hadden met of een herinnering waren aan de kralennetten van de in het leven gedragen jurken? Er zijn slechts twee voorbeelden hiervan gevonden voor zover ik weet… allebei echter uit het Oude Rijk. En ik dacht dat de kralenneten op mummies het meest voorkwamen in de Late Periode.
Museum of Fine Arts, Boston 27.1548.1. Makkelijk om dragen, bewegen en zitten, zal dit niet geweest zijn wegens de delicate aan elkaar verbonden kralen:
http://www.mfa.org/collections/object/b ... ess-146531
Flinders Petrie Museum Londen:
http://www.ucl.ac.uk/museums-static/ave ... Findex.php

Twee kralennetten in het Louvre, Paris:
- foto 1, hangend rechts in de vitrinekast, N 3077, Late Tijd, 94 x 30,5 cm, met tweemaal Anubis op een schrijn, vier djed symbolen en scarabee:
http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... &langue=fr
http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... flag=false
- foto 1, liggend in de vitrinekast, E 13223, Late Tijd, 136 x 56 cm, met gevleugelde scarabee en vier Horuszonen:
http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... &langue=fr
http://cartelen.louvre.fr/cartelen/visi ... flag=false

Niet enkel amuletten werden met kralen weergegeven in die netten. Daarvan is de tekst van een hetep di nesoe offerforumule tekst in kralen op Allard Pierson Amsterdam APM 8523 een mooi voorbeeld, foto 2, verticale strook onderaan: “Een offer dat de koning geeft aan Osiris, de grote god, heer van de hemel, zodat hij een mooie begrafenis geeft in de necropolis.”
http://www.globalegyptianmuseum.org/rec ... 2543&lan=D
Ook het kralennet van Inamonnefneboe in het RMO (zie hieronder en foto 5) heeft een gelijkaardige hetep di nesoe offerfomule in kralen.

In het Rijksmuseum voor Oudheden van Leiden zijn volgende twee mummies te zien met kralennetten.
- Anchhor, Montoe priester uit de 26ste dynastie, foto 3, Leiden RO.III-e
http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=RO.III-e
Blauwe faience kralennet met soms vergulde cartonnage inlegstukken: o.a. een gevleugelde scarabee, twee kevers, de vier zonen van Horus.
- Inamonnefneboe / Anamunnefneb, chef kapper van het domein van Amon, uit de 25ste dynastie, foto’s 4 en 5, Leiden AMM 1-d
http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=AMM+1-d
Blauwe faience kralennet met gevleugelde scarabee, halskraag, gevleugelde godin, vier Horuszonen en hetep di nesoe offerformule.

Foto 1, Paris N 3077 en E 13223
Afbeelding

Foto 2, Amsterdam APM 8523
Afbeelding

Foto 3, Leiden RO.III-e
Afbeelding

Foto 4, Leiden AMM 1-d
Afbeelding

Foto 5, Leiden AMM 1-d
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Za Feb 17, 2018 2:32 pm

Ik heb nu pas het werk van David Aston, “Burial Assemblages of Dynasty 21–25. Chronology - Typology – Developments” (2009) in kunnen kijken en inderdaad zoals Yuti aangaf in het eerste bericht hierboven wordt de typologie van Flora Silvano beschreven vanaf p. 290.

Nu begrijp ik wat er een beetje verkeerd gegaan is in de opsomming van Yuti hierboven:
bij die typologie hoort eveneens een
Type C, waarbij het net de mummie bedekt van op het hoofd (dus ook de kralenmaskers) tot aan de enkels.

Maar nu heb ik weer een opmerking... :roll: :oops:
in het boek van David Aston wordt op p.292 gesteld dat in dit Type C de inlegfiguren altijd gemaakt zijn van cartonnage.
Aston: “… the winged scarab, four sons of Horus, other deities, and a wesekh collar are invariably made of cartonnage and sewn onto the bead net.”
Dan is Leiden AMM 1-d (mijn foto’s 4 en 5 hierboven) alvast een uitzondering. Want dit is een net van hoofd tot enkels, dus Type C, en de figuren bestaan eveneens uit kralen.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor yuti » Za Feb 17, 2018 9:39 pm

Effectief, Philippe, blijkbaar heb ik type C over het hoofd gezien.
Normaal zou je toch mogen verwachten dat zo een onderverdeling, tenzij anders meegedeeld, sluitend is.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Kralennetten

Berichtdoor Taa Seqenenre » Zo Feb 25, 2018 8:14 pm

Coole info mijne heren. Die netten zie je inderdaad in musea opduiken zonder er veel bij stil te staan. Of er nu iets ontbreekt aan die typologie of niet, toch heb ik weer een andere kijk bij het volgend museumbezoek. Is er in Brussel een kralennet te zien?
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Feb 26, 2018 5:41 pm

Taa Seqenenre schreef:Is er in Brussel een kralennet te zien?


In het Jubelparkmuseum bevindt zich zeker een mooi kralennet - op de mummie van een zekere Toetoe uit de Ptolemaeïsche periode: museumnummer E 3974
http://carmentis.kmkg-mrah.be/eMuseumPl ... detailView

Maar of die momenteel tentoongesteld wordt weet ik niet. Volgens de website van het museum zou een herinrichting van de expositie van de lijkkisten klaar zijn in mei 2018:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/4467
"In het kader van de geplande reorganisatie van de museumzalen over het Oude Egypte, worden stap voor stap nieuwe thematische zalen ingericht. Een eerste project (dat gerealiseerd kan worden dankzij de steun van de Vrienden van de KMKG) is de inrichting van de zaal over de funeraire gebruiken in het Oude Egypte. [...]... zullen onze bezoekers ze vanaf mei 2018 opnieuw in hun volle glorie kunnen bewonderen."
Of dat zal lukken tegen mei 2018 is nog maar de vraag en of Toetoe op de opening van de partij zal zijn, weet ik niet. :)

E 3974 was te zien op de tentoonstelling 'Sarcophagi' en staat op p. 48-49 beschreven in de tentoonstellingscatalogus 'Sarcofagen, Onder de sterren van Noet' van Luc Delvaux en Isabelle Therasse.
viewtopic.php?f=25&t=3484

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Zo Apr 08, 2018 11:05 am

Nog in het Rijksmuseum van Oudheden van Leiden,
maar tentoongesteld op de tijdelijke expositie 'Mummies in Bruges' viewtopic.php?f=38&t=3810
de mummie van Kekoe met een kralennet waarop een gevleugelde scarabee en de vier zonen van Horus met onduidelijk gezicht, met kralen uitgevoerd.
Inventarisnummer RMO Leiden AMM 4-b http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=AMM+4-b

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 09, 2018 3:47 pm

Twee uitvergrotingen omdat uit correspondentie naast het forum blijkt dat het niet altijd duidelijk is dat het hier niet om een gewoon draden-net gaat, maar om kleine holle faience cilinders en kralen waardoor draden lopen.
Wat een werk !

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Apr 09, 2018 4:13 pm

Marc De Klerck deelde me mede dat hij onlangs een mummie met dergelijk kralennet heeft gezien in het Luxor Museum.

Dat klopt. Zie onderstaande foto. Mooi exemplaar.
Gevonden in Deir el Bahari en behoort toe aan Montoe priester Nespakashuty.

Porter &Moss I/2 p. 650: Espekashuti, zoon van Pemu.
http://www.griffith.ox.ac.uk/topbib.HTML

Bruyère, Bernard, Une nouvelle famille de prêtres de Montou trouvée par Baraize à Deir el Bahri, in : Annales du Service des Antiquités de l'Egypte 54, 1956, p. 7-33.
Nespakashouti II, vanaf p. 14 en voor bijvoorbeeld het deksel van zijn tweede kist (die van mijn foto hieronder), zie Pl. III
https://ia801908.us.archive.org/8/items ... 1_1956.pdf

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kralennetten

Berichtdoor yuti » Zo Jun 03, 2018 5:11 pm

Fragment van een kralenstof van een mummie

Afbeelding

Saitische periode, 26ste Dynastie
Guéret, Museum voor Kunst en Archeologie (Frankrijk)
Schenking van mevrouw Hervouet, 1984.
mv. 84.9.14 1
Deze kralenstof toont ons een gevleugelde scarabee met zonneschijf.
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm


Terug naar Kunst

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron