Nefertiti, Echnaton en Aten samen afgebeeld in KV62

Moderator: yuti

Nefertiti, Echnaton en Aten samen afgebeeld in KV62

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Do Jun 28, 2018 11:19 am

Afbeelding

De noordelijke muur in tombe KV62 van Toetanchamon.
Van rechts naar links worden hier drie scènes afgebeeld, die volgende personen voorstellen - indien we voortgaan op de namen die boven de figuren vermeld worden:
- koning Eje/Ay met de blauwe kroon en afgebeeld met luipaardhuid, voltrekt als sem priester het mondopeningsritueel tegenover zijn voorganger, de overleden koning Toetanchamon, afgebeeld als (een) Osiris
- Toetanchamon met hoofdband wordt verwelkomd door Noet
- Toetanchamon met nemes hoofddoek omarmt Osiris, de ka van de koning volgt hem.

Nicholas Reeves stelde op p.10 van zijn artikel ‘The Burial of Nefertiti?’ (2015) dat Nefertiti afgebeeld wordt i.p.v. Toetanchamon en zag Toetanchamon in de figuur van de sem priester. Het gezicht van de godin Noet had volgens hem mogelijk de trekken van een koninklijke dame.
De namen van de figuren op deze wand zijn latere toevoegsels of werden over eerdere tekst aangebracht bij de begrafenis van Toetanchamon – samen met de scenes op de andere muren van de grafkamer waarvan de figuren niet de Amarna-verhoudingen tonen die op de noordelijke muur te zien zijn.
De wand van deze muur kon volgens Nicholas Reeves een ruimte verbergen voor de begrafenis van Nefertiti. Na onderzoek bleek dit laatste echter niet te kloppen.

Maar de iconografie op deze muur blijft vragen oproepen.
Hierover verscheen een artikel van Dr. Traugott Huber, ‘The North Wall, Tutankhamun KV62, Part I: The New Interpretation’, in Nile Magazine 14, 2018, p.9-23.
https://www.nilemagazine.com.au/

Dr. Traugott Huber maakt onder meer volgende observaties en opmerkingen…
- De sem priester heeft het uiterlijk van een jonge man (Ay was een oudere man toen hij de troon besteeg) en zou Toetanchamon zijn (net zoals Nicholas Reeves reeds zei). De Osiris links van hem heeft vrouwelijke trekken, met mogelijk een diepere betekenis van de dubbele vlegel i.p.v. vlegel en kromstaf, en zou Nefertiti voorstellen.
- Het gezicht van de overledene rechts en van de Osiris helemaal links is identiek: tweemaal de overleden Nefertiti dus.
- De koninklijke figuur waarmee de links afgebeelde Nefertiti in innige omarming afgebeeld staat zou dan Echnaton zijn.
- De gezichten van de farao met nemes en de farao met hoofdband zijn identiek, twee keer Achnaton dus. (De gezichten van beide figuren zijn verschillend met die van de overledene helemaal rechts.)
- De figuur van de godin Noet zou Nefertiti zelf zijn, maar een jongere versie van Nefertiti dan wanneer ze hier twee keer als overledene afgebeeld wordt, helemaal links en rechts. Haar afbeelden tegenover Echnaton (met een iets jonger gezicht dacht ik dan de koninklijke figuur met de nemes in de meest linkse scène) zou een bevestiging zijn van haar koningschap (van bescheiden afkomst zijnde) door het hier voorstellen van haar huwelijk met de koning.
- De ka achter de koning heeft andere gelaatstrekken dan de koning voor hem en het ka-symbool lijkt een minder verzorgde toevoeging. Dit zou Aten zijn die Echnaton vergezeld, uitzonderlijk in menselijke gedaante afgebeeld tijdens de overgang van de Aten godsdienst naar die van Amon. De linkse scène toont dan de koninklijk goddelijke Amarna triade in het hiernamaals, dus niet de god Osiris maar Nefertiti (als een Osiris), Echnaton en Aten.

Lees vooral het artikel voor veel meer details en uitleg:
Traugott Huber, ‘The North Wall, Tutankhamun KV62, Part I: The New Interpretation’, Nile Magazine 14, 2018, p.9-23.
https://www.nilemagazine.com.au/

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6384
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Nefertiti, Echnaton en Aten samen afgebeeld in KV62

Berichtdoor Taa Seqenenre » Za Jul 14, 2018 2:42 pm

Het argument om in de sem priester niet Ey te zien wegens zijn jonge uiterlijk vind ik niet juist. Farao's lieten zich jonger afbeelden dan ze waren - mits de welbekende uitzonderingen in het Middenrijk.
Dat de overledene rechts en Osiris links hetzelfde gelaat hebben is logisch, want de overledene wordt Osiris.
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm


Terug naar Amarna en Toetanchamon

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron