Kom el Abd en Kom el Samak, Malkata, Thebe West

Moderator: yuti

Kom el Abd en Kom el Samak, Malkata, Thebe West

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Ma Mrt 19, 2018 7:20 pm

Kom el Abd is de Arabische naam voor een heuvel op de westelijke oever van Luxor, een kleine viertal kilometer naar het westen ten opzichte van de opgravingssite Malkata, waar het paleis van Amenhotep III stond. (Of anderhalve kilometer van Kom el Samak en Deir el Shelwit.)

De site (foto 1) bestaat hoofzakelijk uit in het westen een platform van ongeveer 40 x 45 meter en 3,75 meter hoogte (foto’s 4, 6, 7, 8 en 9) met een toegangshelling (foto 5) en in het oosten zeven huizen, zes kleine en een groter (foto’s 2 en 3). In de noordoostelijke hoek van het platform zelf zijn nu eveneens kamers te zien – die vroeger opgevuld werden bij afwerking van het platform en niet gebruikt geweest zijn (foto’s 6 en 7).

Barry Kemp sluit zware constructies uit bovenop het platform wegens niet stevig genoeg gebouwd, ook geen paviljoen of altaar was volgens hem mogelijk. Hij ziet in Kom el Abd een rustplaats voor de koning tijdens paardenrennen. Bovenop het platform zouden een of meerdere tenten kunnen gestaan hebben, als tijdelijke koninklijke verblijfplaats. Het platform zou kunnen gediend hebben als een soort van tribune voor de koning. De huizen in het oosten van het platform waren dan bestemd als meer permanent onderkomen voor bedienden.

Een verhoging om paardenwedstrijden gade te slaan of niet, een niet superstevig platvorm zal eerder gediend hebben voor tenten of baldakijnen en de verhoging heeft iets koninklijks. Toch verwacht je wat meer pracht en praal (zoals faience in het niet omheinde Kom el Samak). Kom el Abd heeft iets te stoïcijns voor een koninklijke ceremoniële verhoging zoals voor het Heb Sed of andere festiviteiten.
Misschien was Kom el Abd een voorlopige militaire structuur, bijvoorbeeld het koninklijk onderkomen in een verzamelpunt voor het leger - op expeditie. Of een jachtpaviljoen voor Amenhotep III (of wat mochten de viziers zich eigenlijk permitteren in hun vrije tijd?).
Maar waarom een helling? (In tegenstelling tot trappen in Kom el Samak.) Misschien voor een strijdwagen want volgens mij is die helling breed genoeg.
Of toch gewoon een verhoging voor de controle van een weg naar het paleis? In dit geval lijkt me het gebruik van die helling voor een strijdwagen niet erg praktisch.

https://egyptsites.wordpress.com/2009/02/10/kom-el-abt/

Kemp Barry, A Building of Amenophis III at Kôm el-'Abd, The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 63, 1977, p. 71-82
https://imalqata.files.wordpress.com/20 ... d-1977.pdf

Reconstructie van Barry Kemp, samen met zijn uitleg te vinden in bovenvermeld artikel.
Afbeelding

1 foto naar het noorden
Afbeelding

2 foto richting N, van de huizen
Afbeelding

3 foto richting westen, de huizen en daarachter het platform
Afbeelding

4 richting noorden, het platform en links de helling
Afbeelding

5 richting noorden, de helling
Afbeelding

6 kijkend naar het westen
Afbeelding

7 naar het zuiden
Afbeelding

8 richting oosten
Afbeelding

9 richting noorden, rechts de helling
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kom el Abd, Malkata, Luxor

Berichtdoor Taa Seqenenre » Zo Mrt 25, 2018 6:20 pm

Nooit van gehoord. Goeie uitleg Philippe. Is dit makkelijk te vinden? Kom el Samak opgezocht want dat was mij ook onbekend. Ben jij daar ook al eens geweest? Maar zoals je zegt ziet het er inderdaad heel wat "rijker" uit.
The architecture of Kom el Samak at Malkata South by Yasutada Watanabe
https://imalqata.files.wordpress.com/20 ... n-1986.pdf
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm

Re: Kom el Abd, Malkata, Luxor

Berichtdoor Philip Arrhidaeus » Vr Mrt 30, 2018 6:55 pm

Taa Seqenenre schreef:Nooit van gehoord. Goeie uitleg Philippe. Is dit makkelijk te vinden? Kom el Samak opgezocht want dat was mij ook onbekend. Ben jij daar ook al eens geweest? Maar zoals je zegt ziet het er inderdaad heel wat "rijker" uit.
The architecture of Kom el Samak at Malkata South by Yasutada Watanabe
https://imalqata.files.wordpress.com/20 ... n-1986.pdf


Bedankt voor de link Taa Seqenenre !

Ja Kom el Abd is makkelijk te vinden, niet zo ver van Deir el Shelwit.
Hier staat op fig.1 een plannetje: https://imalqata.files.wordpress.com/20 ... d-1977.pdf
Ik had het op gps en we hadden ook nog toevallig iemand mee die het wist zijn.

Ja, ik ben ook al naar Kom el Samak geweest. Dat is vlakbij Deir el Selwit, je ziet het van daar liggen.
Boeiende site... ik zat eigenlijk te wachten tot Yuti daar een bericht over maakt want hij heeft veel betere foto's gemaakt dan ik en hij weet er minstens evenveel over te vertellen en meer.
De site is ommuurd en je moet van over de muur foto's nemen.
Gebruikers-avatar
Philip Arrhidaeus
Site Admin
 
Berichten: 6393
Geregistreerd: Do Mrt 23, 2006 3:16 pm
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Kom el-Samak

Berichtdoor yuti » Za Mrt 31, 2018 7:32 pm

De westelijke oever van de Nijl rond Luxor is bij de meesten van ons gekend om zijn Thebaanse Necropolis. Men vindt er de begraafplaatsen en de monumenten van de farao's uit het Nieuwe Rijk.
Je kunt de site van Malkata (ten zuiden van de dodentempel van Ramses III (Medinet Haboe)) gerust uniek noemen omdat zij geen funerair monument is, maar een Koninklijke stad.
In Malkata-Zuid ligt Kom el-Samak.
Sinds 1972 begonnen de Japanners (Waseda University) er de eerste archeologische opgravingen. En in januari 1974 ontdekten zij er een modderstenen gebouw met gekleurde trappen. Dit gebied behoorde ongetwijfeld tot het grondgebied van het paleis.

Afbeelding

De "Kom al-Samak" is een kleine heuvel in de woestijn, ongeveer 240 m ten noorden van de Isis-tempel van Deir el-Shelwit. Deze ovale heuvel is ongeveer 80 m lang en bestond uit twee delen, gescheiden door een gracht (door plunderaars uitgegraven).
De heuvel werd door de lokale bevolking de “heuvel van vissen” genoemd (vandaar Kom el-Samak). Zij zeggen dat hier veel visgraten werden gevonden en dat het een speciale helling had, gebouwd uit baksteen.
De opgraving van de heuvel (tussen 1974 en 1979) onthulde effectief de overblijfselen van een gebouw uit moddersteen. Het gebouw bleek in verschillende fasen en op korte termijn te zijn gereconstrueerd.

Afbeelding

In de eerste fase bestond het gebouw uit een centraal platform met trappen aan de zuidoost- en de noordwestzijde en een bovenbouw op de top. Mogelijk was het een platform, gebouwd voor de viering van de Heb-sed ceremonie van de koning. Het stond op een verhoogd kazematplatform opzettelijk begraven onder een berg zand.
In de laatste fase werd het platform vergroot en aan de noordoostkant een trap toegevoegd met een helling aan de zuidwestkant. Op elke trap stonden er geschilderde motieven. Modderstenen uit het gebouw dragen de cartouche met de troonnaam van Amenhotep III uit de 18de dynastie. Het is één van de redenen om dit gebouw aan hem toe te wijzen. (Er werden ook drie stenen met zijn cartouches gevonden).

Afbeelding

De trap had 20 treden, elk 3,5 m breed, 55 cm diep en 5 tot 7 cm hoog. De treden waren bepleisterd en beschilderd. Afwisselend waren ze versierd met het motief van een paar bogen en de afbeelding van een gevangene. Het gaat om Nubiërs, Syriërs en een andere Aziatische stam. Ze worden uitgebeeld in witte kledij met achteraan samengebonden handen. Zij staan op de tippen van hun voeten. Volgens een latere studie had de trap in zijn oorspronkelijke staat wel 30 treden.

Afbeelding

Fragmenten van muurschilderingen waren de meest opvallende vondsten in "Kom al-Samak". De fragmenten lijken oorspronkelijk te behoren tot de muurschilderingen op de binnen- of buitenmuren van het gebouw. Duizenden stukken werden in latere gebouwen hergebruikt, andere delen werden achtergelaten. Het gaat om stukken variërend tussen de 30 x 50 cm grootte met geometrische motieven en menselijke figuren, dieren, planten, vaten en votief-offers. Geschilderd in zwart, blauw, rood, groen, geel en wit komt de stijl wat overeen met de afbeeldingen uit de privégraven van die tijd.

Vrij vertaald uit
uit http://www.egyptpro.sci.waseda.ac.jp/e-msouth.html
Institute of Egyptology, Waseda University, Tokyo. JAPAN
Gebruikers-avatar
yuti
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: Do Jul 27, 2006 9:11 pm

Re: Kom el Abd en Kom el Samak, Malkata, Thebe West

Berichtdoor Taa Seqenenre » Ma Apr 02, 2018 6:31 pm

Bedankt Yuti. Hiervan had ik ook nog nooit gehoord. Het zijn niet de meest spectaculaire monumenten maar ze zijn wel boeiend want het doet je afvragen hoe groot dat paleis wel niet geweest is en hoe groot paleizen en hun gronden in het algemeen wel niet waren. Memphis moet iets fantastisch geweest zijn.
Gebruikers-avatar
Taa Seqenenre
 
Berichten: 206
Geregistreerd: Ma Apr 10, 2006 4:55 pm


Terug naar Amarna en Toetanchamon

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron